Bivši američki predsjednik Donald Trump bit će uhićen u utorak?

155
trump

Donald Trump kaže da očekuje da će biti uhićen u utorak i pozvao je svoje pristaše na masovne prosvjede.

Međutim, njegov odvjetnik rekao je da nije bilo komunikacije od strane organa za provođenje zakona i da se post bivšeg predsjednika temelji na medijskim izvješćima. Tužitelji razmatraju moguću optužnicu protiv Trumpa.

Bude li optužen, to će biti prvi kazneni postupak ikada pokrenut protiv bivšeg američkog predsjednika

Već pet godina tužitelji u New Yorku istražuju optužbe da je u Trumpovo ime isplaćen tajni novac bivšoj porno zvijezdi Stormy Daniels prije predsjedničkih izbora 2016.

Daniels kaže da joj je Trumpov bivši odvjetnik Michael Cohen platio 130.000 dolara prije izbora 2016. u zamjenu za šutnju o navodnoj aferi. Trump negira da su imali seksualne odnose i odbacio je slučaj kao politički motiviran.

To je jedan od nekoliko slučajeva u kojima se 76-godišnjak trenutačno istražuje, iako ni u jednom još nije optužen i ni u jednom negira nedjela.

Trump je obećao da će nastaviti svoju kampanju kako bi postao republikanski kandidat na predsjedničkim izborima 2024., čak i ako bude optužen. Prijašnja nastojanja da se on istraži, uključujući dva suđenja opozivu, istragu o Rusiji i napad na Mar-a-Lago, učinili su ga popularnijim u svojoj bazi, tako da bi optužnica mogla imati sličan učinak. Još se ne zna hoće li biti kazneno prijavljen ili čak koje bi to optužbe mogle biti.

Ali budući da bivši predsjednik predviđa uhićenje i poziva na masovne prosvjede, ovo je putovanje u nepoznato područje

Trump ima lojalnu bazu sljedbenika, a napad njegovih pristaša na američki Kapitol 6. siječnja 2021. nakon njegovih opetovanih poziva na prosvjed dokazao je da teška situacija može brzo eskalirati u nasilje.

U subotu je Trump napisao na svojoj društvenoj mreži Truth Social da “nezakonito curenje informacija” iz ureda okružnog tužitelja na Manhattanu “indicira” da će on biti uhićen u utorak.

Okružno državno odvjetništvo još se nije očitovalo. Trumpova odvjetnica, Susan Necheles, rekla je da njezin tim nije čuo ništa od službenika za provođenje zakona.

“Budući da se radi o političkom procesuiranju, ured okružnog tužitelja se uključio u praksu curenja svega u tisak, umjesto da komunicira s odvjetnicima predsjednika Trumpa kao što bi se radilo u normalnom slučaju”, rekla je.

Republikanski predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa, Kevin McCarthy, oštro je osudio istragu, nazvavši je “nečuvenom zlouporabom ovlasti od strane radikalnog tužitelja”. 

Slučaj Stormy Daniels napredovao je ranije ovog mjeseca kada je gospodin Trump pozvan da svjedoči pred velikom porotom, za što su stručnjaci rekli da bi mogao uskoro biti suočen s kaznenim optužbama. Saslušanja se održavaju u tajnosti i nekoliko bivših suradnika Trumpa navodno je svjedočilo u ovom slučaju.

Američke medijske organizacije kažu da se agencije za provođenje zakona u New Yorku pripremaju za mogućnost da protiv Trumpa bude podignuta optužnica i pojavi se u sudnici na Manhattanu već sljedeći tjedan.

Donald Trump suočava se sa zasebnom kaznenom istragom zbog pokušaja da poništi svoj poraz u saveznoj državi Georgiji na predsjedničkim izborima 2020. – iako nije poznato je li bivši predsjednik pod izravnom istragom.

Ministarstvo pravosuđa također ispituje je li povjerljivim vladinim dokumentima postupano neispravno nakon što je Trump napustio ured, kao i šire napore da se potkopaju rezultati predsjedničkih izbora prije tri godine – uključujući napad 6. siječnja.

Izvor: BBC

Komentari