Biden došao na inauguraciju. Stigla dojava o bombi na Vrhovnom sudu

11

Na dan inauguracije Joe Bidena stigla je dojava o bombi u zgradi Vrhovnog suda koja se nalazi u neposrednoj blizini zgrade Kapitola gdje će Biden prisegnuti. Trenutno su u tijeku evakuacije, javlja CNN. Joe Biden i Kamala Harris stigli su u Kapitol.

Nekoliko trenutaka nakon što je Joe Bidden stigao na Kapitol, objavio je na Twitteru poruku za suprugu Jill, u kojoj stoji da je voli i da je zahvalan što je uz njega.

Nova potpredsjednica Kamala Harris pozdravljena je velikim pljeskom.

Demokratska senatorica Amy Klobuchar održala je govor naglasivši da je ovo dan kada se američka demokracija oporavlja: “Dobrodošli na inauguraciju na kojoj će prisegnuti Joe Biden i Kamala Harris. Nikad nećemo demokraciju uzeti zdravo za gotovo. Slavimo novog predsjednika i prvu ženu potpredsjednicu.”

Američki predsjednik Joe Biden u svom govoru na inauguraciji nabrojao je probleme koji su na dnevnom redu njegove administracije: pandemija koronavirusa, izgubljena radna mjesta, rasna nepravda, ugroženi okoliš i uspon radikalnog ekstremizma. Kazao je: „Bez jedinstva nema mira, ostaju samo gorčina i bijes. Ovo je povijesni trenutak. Ovo je dan Amerike. Ovo je dan demokracije. Dan povijesti i nade. Shvatili smo da je demokracija vrijedna. Demokracija je krhka i u ovome trenutku, dragi prijatelji, demokracija je prevladala. Danas, na ovome mjestu na kojem je prije samo nekoliko dana nasilje htjelo uzdrmati same temelje Kapitola, okupili smo se kao jedna nacija, pod Bogom, nerazdvojivi, kako bismo mirno prenijeli vlast, onako kao što smo to činili više od dvjesto godina.“

Zahvalio se svojim prethodnicima i kazao da će se suprotstaviti svakoj zapreci  i pobijediti je. “Snage koja nas dijele su snažne i stvarne, ali one nisu ništa novo. Borba je trajna, a pobjeda nije zajamčena. Naši dobri anđeli su uvijek prevladali. Povijest, vjera i cilj pokazuju put prema jedinstvu. To moramo dosegnuti kao Sjedinjene Američke Države. Prestanite vikati i snizite temperaturu. Bez jedinstva nema mira. Na ovome mjestu, prije 108 godina tisuće prosvjednika pokušale su spriječiti hrabre žene koje su tražile pravo glasa. Danas je za potpredsjednicu prisegnula prva žena u američkoj povijesti, Kamala Harris. I sad neka mi netko kaže da se stvari ne mogu promijeniti.

Koji su to zajednički ciljevi koje volimo kao Amerikanci? Prilike, sigurnost, sloboda, dostojanstvo, uvažavanje, čast i da, istina.“

Komentari