Besplatna dostava lijekova za kroničine bolesnike i osobe u izlolaciji ili samoizolaciji

67

Građani koji boluju od kroničnih bolesti, u izolaciji ili samoizolaciji su ili se pak teško kreću, na broju 072 700 222 mogu dobiti savjet ljekarnika i besplatnu dostavu receptnih lijekova.

Hrvatski Crveni križ i Hrvatska ljekarnička komora pokrenuli su iProjekt “Pozovi za zdravlje – izdavanje lijekova i medicinskih proizvoda oboljelima od kroničnih bolesti u izolaciji/samoizolaciji  i teško pokretnim osobama”.

Cilj projekta je osigurati kontinuitet opskrbe lijekovima i ljekarničkog savjeta svima pogođenima ovom epidemijom na stručan, siguran i zakonit način, kao i spriječiti kršenja propisanih mjera, ograničenja kretanja i pomoći oboljelima od kroničnih bolesti u izolaciji/samoizolaciji  i teško pokretnim osobama.

Projekt je zamišljen na način da se izdavanje lijeka provodi uz najvišu razinu sigurnosti za pacijente. Posredstvom aplikacije bit će osigurana sljedivost lijeka od inicijalnog poziva pacijenta do zadnjeg koraka, a to je izdavanje u domu pacijenta i savjetovanje o terapiji.

Pacijenti uslugu ljekarnika može zatražiti putem besplatnog telefona Hrvatskog Crvenog križa 0800 11 88 ili na izravni broj pozivnog centra Komore 072 700 222.

Posredstvom pozivnog centra pacijenti će moći zatražiti i savjet o novim terapijama koje su im propisane te provjeriti kompatibilnost nove terapije s lijekovima koje koriste od ranije.

Za vrijeme epidemije COVID-19 virusom u Republici Hrvatskoj pacijenti su nakupljali veće količine bezreceptnih lijekova zbog straha od nestašice lijekova. Iako je riječ o bezreceptnim lijekovima koje pacijenti mogu sami kupiti bez liječničkog recepta, oni su i dalje lijekovi koji imaju svoje djelovanje, potencijalne nuspojave i važno ih je uzimati odgovorno i provjeriti interakcije lijekova s kroničnom terapijom koju pacijenti uzimaju.

 

Komentari