Beatlesi će sljedeći tjedan, uz pomoć AI-ja, objaviti emotivnu ‘posljednju pjesmu’ Now and Then

126
beatles

Više od 50 godina nakon što su se Beatlesi raspali, bend je najavio izdavanje svoje “posljednje pjesme”.

Nazvana Now And Then, temelji se na demo snimci Johna Lennona iz 1970-ih, a prošle su je godine dovršili Sir Paul McCartney i Sir Ringo Starr.

Sir Paul je ovo ljeto rekao da je AI tehnologija korištena da se “izvuče” Lennonov vokal iz stare kazete. Pjesma će premijerno biti izvedena u 14:00 GMT u četvrtak, 2. studenog.

Također će se naći na novim remasteriranim verzijama albuma Red and Blue The Beatlesa, koji bi trebao biti objavljen 10. studenog.

Originalno objavljene 1973. godine, kompilacije koje se protežu kroz karijeru opisao je časopis Rolling Stone kao “uvjerljivo najutjecajnije albume najvećih hitova u povijesti”.

Sadrži sve od Love Me Do do The Long And Winding Road, a dva su sveska u biti podijeljena između ranih mop-top dana benda (Red Album) i njihovog eksperimentalnijeg i ekspanzivnijeg kasnog razdoblja (Blue album).

U priopćenju za tisak, preživjeli Beatlesi rekli su da je dovršavanje pjesme bilo nadrealno iskustvo.

“Eto ga, Johnov glas, kristalno jasan”, rekao je Sir Paul. “Prilično je emotivna. I svi sviramo na njoj, to je originalna snimka Beatlesa. 2023. još uvijek raditi na glazbi Beatlesa, a uskoro objaviti novu pjesmu za koju javnost još nije čula, mislim da je to uzbudljiva stvar.”

“Bilo je to najbliže što smo ikada mogli doći da ga vratimo u sobu pa je bilo vrlo emotivno za sve nas”, dodao je Starr. “Bilo je kao da je John bio tamo, znaš. Daleko je.”

Now And Then izvorno ju je napisao John Lennon nakon raspada Beatlesa 1970., a godinama je kružila kao bootleg.

Ljubavna pjesma, svojevrsna isprika upućena je starom prijatelju kojem Lennon izjavljuje: “Tu i tamo, nedostaješ mi / Tu i tamo, želim da mi se vratiš”.

Nakon što je Lennon smrtno stradao ispred svoje stambene zgrade u New Yorku u prosincu 1980., njegova udovica Yoko Ono dala je pjesmu Sir Paulu.

Bilo je to na kaseti s oznakom “For Paul” koja je također sadržavala rane verzije pjesama Free As A Bird i Real Love – koje su preostali Beatlesi doradili i objavili kao singlove 1995. i 1996., kao dio svog projekta Anthology.

Bend je također pokušao snimiti Now And Then, ali je sesija brzo prekinuta – gitarist George Harrison rekao je da je kvaliteta Lennonove snimke “smeće”.

Sir Paul je od tada želio dovršiti pjesmu – a napredak audio tehnologije je to konačno omogućio.

Izvor: BBC

 

Komentari