Astronomi pronašli tajanstvene prstenove u svemiru koje ne znaju objasniti

Isprva su posumnjali na softversku grešku.

73

Posljednjih nekoliko godina astronomi su u svemiru primijetili pregršt gigantskih i gotovo savršenih objekta kružnog radijusa i sjajnih rubova. To su objekti nepoznate vrste, o kojima astronomi nikada prije nisu izvještavali. Izgledaju poput udaljenih prstenastih otoka te su nazvani “rijetkim radio krugovima”, prenosi rtl.hr.

Zbog nedostatka objašnjenja njihova podrijetla, znanstvenici ih nazivaju Neparnim radio krugovima ili ORC-ima. Znanstvenici još uvijek točno ne znaju koliko su  udaljeni ali ono što je poznato jest da su objekti pronađeni izvan galaktičke ravnine, piše Live Science,

Prva ih je 2019. godine primijetila Anna D. Kapińska iz Nacionalnog opservatorija za radio astronomiju u Socorru u Novom Meksiku nakon čega je održala prezentaciju na kojoj je pokazala te zanimljive objekte.

Nekoliko dana kasnije, astronom Emil Lenc pronašao je drugi krug pa su zajedno nastavili s istraživanjem. Kapinska i Lenc počeli su ispitivali nove slike za projekt Evolucijska karta svemira (EMU), napravljene CSIRO-ovim revolucionarnim novim australijskim teleskopom kvadratnog polja Pathfinder (ASKAP). Isprva su posumnjali na softversku grešku.

Kada je Kapińska primijetila četiri svijetla radijska kruga uočila je da kada su teleskopi pokušali gledati objekte u drugim valnim duljinama, poput optičkog svjetla koje naše oči koriste, oni nisu bili vidljivi  što je ih natjeralo da ih nazovu čudnim radio krugovima (ORC). Također, svaki od tih ORC-a imao je galaksiju smještenu gotovo točno u svom središtu. Sva četiri ORC-a svijetle na radiovalnim duljinama, ali su nevidljivi pod infracrvenim ili rendgenskim svijetlom.

Komentari