Asteroid veličine autobusa približio se Zemlji bliže nego što su sateliti

98
asteroid

Jučer se asteroid veličine autobusa šokantno približio Zemlji. Ako ste propustili, asteroid nazvan 2023 BU praktički je preletio naš planet. Projurilo je pored južnog dijela Južne Amerike, na visini od samo 3600 kilometara. NASA je izjavila da je to bio jedan od “najbližih približavanja poznatog objekta blizu Zemlje ikada zabilježen”.

Znanstvenici su saznali za postojanje 2023 BU tek prošli tjedan zahvaljujući radu astronoma amatera Gennadija Borisova. Borisov, koji se nalazi na Krimu, otkrio je nekoliko drugih kometa i asteroida iz svoje zvjezdarnice MARGO u Nauchnyiju. Nakon što je NASA saznala za njegova opažanja, prikupila je još dokaza i brzo zaključila da asteroid neće udariti u naš planet. Čak i da jest, s obzirom na malu veličinu 2023 BU-otprilike asteroid bi se pretvorio u vatrenu kuglu i raspao u atmosferu.

Dakle, iako asteroid nije utjecao na nas, njegovo približavanje Zemlji sigurno je utjecalo na njega

Prije nego što je došao u bliski kontakt sa Zemljom, orbita asteroida oko Sunca bila je kružna i trebalo mu je 359 dana da završi. Sada, nakon što je došao u kontakt sa Zemljinom gravitacijskom silom, orbita 2023 BU je sasvim drugačija. Sada će mu trebati 425 dana da obiđe Sunce nakon što mu je putanja produžena. Na svojoj najdaljoj točki od Sunca, nalazit će se na pola puta između Zemlje i Marsa.

Iako je 2023 BU mnogo manji od ostalih asteroida koji su nedavno prošli, njegov bliski susret sa Zemljom učinio ga je prilično intrigantnim. Nekoliko organizacija čak je uživo prenosilo događaj i pratilo asteroid, koji je izgledao poput malog kamenčića, dok je fijukao svojom stazom.

 

Izvor: My Modern Met

L.B.

Komentari