Anders Tegnell: “Mislim da je velik broj zemalja trebao dvaput razmisliti prije poduzimanja vrlo drastičnih mjera ograničenja kretanja”

33

Liječnik, epidemiolog Anders Tegnell tvorac je liberalnog švedskog odgovora na pandemiju koronavirusa i čvrsto vjeruje kako će se s vremenom njegov model pokazati ispravnim. U vrijeme kada su sve zemlje uvele karantenu, Švedska se oslonila na odgovornost građana, a većinu javnih prostora ostalo je otvoreno što je kao posljedicu donijelo činjenicu da je ekonomija Švedske u prednosti. Ipak, Švedska ima čak 5000 preminulih od koronavirusa što nadmašuje broj preminulih u njezinim susjednim zemljama. Anders Tegnell ističe: “Mislim da je velik broj zemalja trebao dvaput razmisliti prije poduzimanja vrlo drastičnih mjera ograničenja kretanja. To je bio eksperiment, a ne švedski model. Zadivljujuće je koliko smo malo razgovarali o vrlo negativnim posljedicama karantene u mnogim zemljama – nasilje u obitelji, djeca s problemima u školi. Učinci različitih strategija, različitih mjera mnogo su složeniji nego što danas razumijemo. Ovu bolest teško je razumjeti.” Ujedno, Tegnell tvrdi da je broj preminulih zabrinjavajući, no da to nije posljedica liberalnog pristupa, već lošeg stanja u domovima za starije osobe i decentraliziran zdravstveni sustav.

Naravno, iako ima mnogo pristaša, ima i onih koji se ne slažu s njegovim mišljenjem. Među onima koji se ne slažu, tu je populistička stranka Švedskih demokrata koji traže ostavku Tegnella, a njegov potez nazivaju masakrom. S obzirom na potez Tegnella, primio je mnoštvo optužbi i prijetnji smrću što istražuje policija.

Virolog s kopenhaškog sveučilišta Allan Randrup Thomsen smatra kako strategija Švedske nije uspjela, a glavni razlog je taj što nisu uveli karantenu.

Izvor: Dnevnik.hr

Komentari