Američki kirurzi po prvi put uspješno transplantirali svinjski bubreg u čovjeka

27

Kirurzi u Sjedinjenim Američkim Državama izveli su prvu transplantaciju bubrega od svinje u čovjeka. Potez je to koji bi mogao spasiti živote tisućama ljudi koji su na listama čekanja za transplantaciju bubrega.

Bubreg je došao od svinje koja je genetski modificirana da ima bubrege prikladne za transplantaciju kod ljudi. Pojedinac koji je primio transplantaciju već je umro i umjetno se održavao u životu. Unatoč tome, činjenica da tijelo nije odbacilo transplantaciju ukazuje da će ona biti uspješna i kod drugih pacijenata. Transplantacije od svinje na čovjeka nisu neuobičajene. Naime, svinjski srčani zalisci se godinama koriste za transplantacije.

Glavni znanstvenik dr. Robert Montgomery rekao je za BBC World Tonight: Promatrali smo bubreg koji je u osnovi funkcionirao kao ljudski transplantirani bubreg, za koji se činilo da je kompatibilan u onoj mjeri u kojoj je radio sve ono što bi normalan ljudski bubreg radio. Funkcionirao je normalno i nije se činilo da je podvrgnut odbacivanju. Tradicionalna paradigma da netko mora umrijeti da bi netko drugi živio nikada se neće održati. Svakako razumijem zabrinutost, ali razumijem da trenutno oko 40% pacijenata koji čekaju transplantaciju umru prije nego što je dobiju. Koristimo svinje kao izvor hrane, koristimo svinje u medicinske svrhe – za zaliske, za lijekove. Mislim da nije toliko drugačije.”

Maryam Khosravi, britanska liječnica specijalizirana za bubrege, također je za transplataciju rekla: “Transplantacija od životinje do čovjeka je nešto što smo proučavali već desetljećima i stvarno je zanimljivo vidjeti kako ova grupa čini taj korak naprijed. Samo zato što možemo ne znači da bismo trebali. Mislim da zajednica u cjelini treba odgovoriti na ove pitanja.”

Glasnogovornik NHS -a izjavio je: “Postoji još neki način prije nego što ovakve transplantacije postanu svakodnevica. Iako istraživači i kliničari nastavljaju činiti sve što je u njihovoj moći da poboljšaju šanse za transplantacijske pacijente, još uvijek moramo svi donijeti odluku o darivanju organa i obavijestiti svoju obitelj što žele da se dogodi ako ovakvo darivanje organa postane mogućnost. “

Izvor: BBC

L.B.

Komentari