Solarnim panelima i Powerwall baterijama do opskrbe 35 000 ljudi u Keniji

15

Tesla je pronašla novo tržište u obalnom selu u Keniji uvodeći Powerwall baterije i solarne panele koji se koriste za opskrbu pitkom vodom u Kuingi. Projekt je započeo putem GivePower – organizacije koju je Tesla stekla 2016. godine, a koja je ranije bila neprofitna grana SolarCity-a. Prije ovog Teslinog rješenja, situacija u Kiungi bila je zastrašujuća. Suša 2014. godine ostavila je stanovnike sela bez izbora, osim da piju vodu iz bunara što je praksa s brojnim zdravstvenim rizicima, uključujući zabilježeno zatajenje bubrega kod ljudi. Odjeća, isprana slanom vodom, ostavljala je djecu s čirevima po cijelom tijelu.

S obzirom da je Kiunga obalno mjesto, primarno rješenje je uklanjanje i desaliniranje slane vode. Međutim, izazov koji stoji pred zajednicom je energetski intenzitet. Postalo je važnije nego ikad prije pronaći rješenja koja vode iz oceana mogu učiniti održivim i skalabilnim. Tvrtka se tada odlučila izgraditi sustav koji radi na solarnim pločama i baterijskim jedinicama, što ga čini u potpunosti održivim. Opremljen je paralelnim crpkama koje osiguravaju da sustav radi stalno osiguravajući da oštećenje jedne crpke ne bi poremetilo pristup vodi.

Pa gdje ulazi Tesla? Tesla Powerwall jedinice pohranjuju energiju iz solarnih panela kako bi preko noći osigurali struju za postrojenje za pitku vodu. Postrojenje je za GivePower stajalo preko pola milijuna američkih dolara za izgradnju i više od mjesec dana za postavljanje. Nakon što je završio, zajednicama Kiunga osigurano je 20 000 litara svježe pitke vode dnevno – više nego dovoljno za malo obalno selo. Vremenski raspon Tesline baterije i solarnih rješenja za desaliniranje na solarni pogon ne bi mogao biti savršeniji jer je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da 1 od 3 osobe u globalu nemaju pristup sigurnoj pitkoj vodi. Procjenjuje se da bi se to moglo pogoršati do 2025. godine, kada polovici svjetskog stanovništva prijeti ograničena ili nikakav pristupu pitkoj vodi.

Izvor: Healthy Living Idea

Komentari