Na tržište stiže najsuvremeniji simulator za nedonoščad

108
simulator Paul / foto Jens Schwindt

Prijevremeno rođenim bebama potrebna je posebna njega i skrb. Kako bi liječnici u tom pogledu stekli bolju rutinu i vještine u timskom radu, bečko startup poduzeće “SIMCharacters” razvilo je ekstremno realističan simulator – nedonošče rođeno u 27. tjednu trudnoće, 1 kg težine i 35 cm dužine. Simulator “Paul” naći će se na tržištu u listopadu ove godine i bit će najmanji simulator koji je do sada proizveden.

Dječji kirurg Jens Schwindt, ujedno i osnivač poduzeća “SIMCharacters”, uvidio je tijekom dugogodišnjeg iskustva u radu na odjelu za neonatologiju Univerzitetske klinike u Beču da je konstantno uvježbavanje kompleksnih medicinskih procesa preduvjet uspjeha, a uređaji koji su mu bili na raspolaganju nisu mogli simulirati početne simptome koji se javljaju kod prijevremeno rođene djece.

Ideja o simulatoru rodila se 2010. godine kada je Schwindt u jednoj televizijskoj emisiji ugledao veoma realističnu lutku prijevremeno rođene bebe. Nakon stupanja u kontakt s njezinim tvorcem, specijalistom za filmske efekte, Christophom Kunzmannom iz Berlina, iz ideje se razvilo i poduzeće. U suradnji sa Medicinskim univerzitetom u Beču načinjen je potom prvi prototip simulatora koji je proteklih nekoliko godina usavršavan.

Kako bi se neophodna tehnologija integrirala u 1000g težak simulator, trebalo je razviti potpuno nove konstrukcijske koncepte u područjima mikroelektronike, senzorike, mehanike i robotike. Prvi su put proizvedene minijaturne komponente za simulator i razvijene dodatne funkcije koje bi trebale dati novi doprinos dječjoj medicini.
Simulator je predviđen za obuku medicinskog osoblja, liječnika, medicinskih sestra i njegovatelja kako bi se ubuduće puno brže i efikasnije nosili s nepredviđenim situacijama i zdravstvenim komplikacijama nedonoščadi. “Paul” primjerice može simulirati nedostatak kisika ili otkazivanje pluća bebe s popratnim simptomima promjene disanja i promjene boje lica. Ovisno o načinu reagiranja osoblja bilo i prirodna boja kože kao i vitalne funkcije bebe-simulatora vratit će se u normalno stanje. Pored toga, tim doktora može trenirati tehnike poput intubacije, ali i komunikaciju unutar tima koji se u takvim situacijama nalazi pod ogromnim stresom.

Bečki su stručnjaci prvi razvili simulator ove vrste te su time u prednosti u odnosu na ostale zemlje i bolnice koje koriste tehnologiju simulatora iz 90-ih godina.

Komentari