Facebook uklonio 23 stranica i profila koji su širili lažne informacije o Europskim izborima

16

Nedavno je Facebook najavio da će zaposliti tzv. fact checkere koji će uoči Europskih izbora provjeravati informacije na toj društvenoj mreži i reagirati na one lažne, o čemu smo pisali u članku. Talijanski provjerivači informacija tako su izvršili prvu misiju.

Aktivistička internetska skupina Avaaz uklonila je stranice koje su širile netočne informacije, kao i one koje su kršile propise o promjeni imena te su uklonili serije lažnih i dvostrukih računa. Lažne informacije koje su pronađene odnosile su se na tematiku migracija, cjepiva i antisemitizama.

Brisanjem stranica onemogućilo se širenje lažnih informacija na 2,46 milijuna ljudi, koji su pratili 23 uklonjene stranice. Više od polovice uklonjenih stranica podupiralo je talijansku stanku Pet zvijezda, koja je dogovarala suradnju na Europskim izborima sa Živim zidom.

Osim Facebooka i Google i Twitter su bili pozvani na dogovor s Europskom komisijom da spriječe širenje lažnih informacija, koje bi mogle utjecati na Europske izbore. Na Facebook se vrši sve veći pritisak od 2016. godine kada je u središtu bilo miješanje Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u preko te društvene mreže.

Komentari