Župan protiv uskršnje liberalizacije mjera

13

Župan Zlatko Komadina je u gostovanju na N1 televiziji ponovio kako je stanje u našoj županiji stabilno već duže vrijeme. Imamo 48 zaraženih, 15 ozdravljenih i nažalost 3 novo oboljela danas. “PGŽ je osnivač 4 doma za starije osobe s oko 800 štićenika. Sa zaštitnim mjerama smo krenuli na vrijeme pošto su naši stariji najrizičnija skupina. Još krajem veljače smo zabranili posjete, uveli preventivne preglede, opskrbili ih u roku 3 mjeseca sa zaštitnom opremom, tako da smo zasad u dobroj situaciji. Nužno je odgovorno ponašanje svih u sustavu i poštivanje propisanih mjera” komentirao je stanje u domovima na području PGŽ.

Župan je naglasio kako nije pobornik uskršnje liberalizacije mjera, pogotovo u ovo blagdansko vrijeme već da moramo svi “stisnut zube” i na minimum smanjiti sve kontakte.

Što se tiče zaštitne opreme župan je rekao kako je osigurano par milijuna kuna našim zdravstvenim ustanovama za nabavu iste, mimo toga što se podijelila državna donacija, tako da su sve županijske zdravstvene ustanove opskrbljene, bolnice su dobro opremljene, poput TH Crikvenica koja pruža dobre uvjete za oboljele s najblažim simptomima, uređena je i karantena za one koji nemaju doma uvjete za samoizolaciju. “U našoj županiji su stvari po kontrolom i nadam se da će tako i ostati, imamo jako dobar sustav i svi rade sjajan posao” rekao je Komadina.

Na pitanje da li je ova situacija s e-propusnicama pokazala svu nelogičnost lokalnog i regionalnog ustroja i da li je ovo pravo vrijeme da se nešto konačno promijeni, župan je odgovorio da je to odavno otvorena tema te da se on osobno zalagao za Hrvatsku s pet regija i okrupnjavanje mnogih općina i gradova “No, to je tema za ozbiljnu stručnu i političku raspravu, a ne za lomit preko koljena, pogotovo ne sada kada prvenstveno moramo bi fokusirani na tešku zdravstvenu krizu. Svrha e-propusnica je da se ne rade dodatni i mnogobrojni kontakti”.

Komentirajući vladine mjere za gospodarstvo župan je rekao kako je sada najbitnije pomoći građanima da prežive ovo razdoblje primjerice kroz oslobađanje i smanjenje kamata na kredite. “Mi se sada nalazimo u zdravstvenoj krizi koja će imati teške posljedice na gospodarstvo i ekonomiju, ne samo naše države nego i globalno. No, sve ovisi koliko će to trajati, ako bude tri mjeseca, bolje su šanse za brži oporavak. Međutim ne smije se podlijegati panici, Vlada mora djelovati odmah i odlučno” rekao je župan. Na pitanje koje mjere poduzima Županija, rekao je kako PGŽ nema nameta na gospodarstvenike. “Mi imamo aktivne mjere – od subvencija kamata na kredite za male i srednje poduzetnike, poticaji OPG-ima itd” te dodao da će sigurno doći do ozbiljnog pada prihoda u Županjii, što znači da će biti nužan rebalans u kojem će se morati dosta toga rezati na rashodovnoj strani, od plaća do raznih davanja za programe i projekte nevladinih udruga, kao i odgađanje nekih planiranih kapitalnih projekata.

Što se tiče turizma koji u HR čini 20 posto BDP-a, ista je situacija i u PGŽ “Ove godine turizma neće biti, a posljedice će se nažalost osjećati i u naredno vrijeme” zaključio je župan.

Komentari