Župan Komadina: Zbog politički dirigirane tržišne ekonomije Hrvatska od 1991. gubi stanovnike, rađa se manje djece, a mladost iseljava

48

„Za ovakve demografske pokazatelje krivac je politički dirigirana tržišna ekonomija, a dokaz su podaci da smo sve do 1991. godine imali porast broja stanovnika, dok nakon te godine bilježimo kontinuirani pad”, rekao je župan Zlatko Komadina komentirajući na redovnom susretu s novinarima rezultate posljednjeg Popisa stanovništva. Dodao je da je takva politika i pogrešna tranzicija uzrokovala pravnu i socijalnu nesigurnost, prekarijat, a posljedice su da se rađa manje djece i da se poratna mladost iseljava iz Hrvatske.

Primorsko-goranska županija također bilježi negativni demografski trend i toga smo, prema riječima župana, bili svjesni pa je i osnovan upravni odjel za socijalnu politiku i mlade, a u proračunu za ovu godinu za razne demografske mjere i programe osigurali smo milijun kuna. Naručena je i izrađena analiza demografskih pokazatelja za našu županiju koja će biti prezentirana na prvoj ovogodišnjoj sjednici Županijske skupštine. Na osnovu dobivenih pokazatelja definirat će se  mjere te vidjeti što se sve može učiniti na lokalnoj i regionalnoj razini da se taj negativni demografski trend zaustavi, a na razini države zna se tko donosi odluke, naglasio je župan. Osvrnuo se i na  unutarnje migracije koje pokazuju da se očito ljudi iz Rijeke sele u susjedne općine Viškovo, Kostrenu pa i Krk, sredine koje imaju pozitivan demografski rast. Zadnji popis pokazao je da Primorsko-goranska županija ima  266.503 stanovnika što je za 29 692 tisuće manje nego kod popisa iz 2011.godine.

O županijskim sredstvima usmjerenim u programe socijalne skrbi izvijestila je resorna pročelnica Dragica Marač te naglasila da je domovima za starije osigurano 404.960 kuna za stalna usavršavanja djelatnika i radno-okupacijske aktivnosti korisnika te 93.500 kuna za fizikalnu terapiju u Domu Fortica. Navela je da se razmatra mogućnost izgradnje dislociranog doma za starije osobe na Cresu jer se za sadašnji prostor plaća visoka najamnina, a sredstva za taj projekt pokušat će se osigurati iz europskih fondova. Naglasila je i programe koji se provode u Gorskom kotaru, a dio su demografskih mjera kako bi se pokušalo usporiti iseljavanje iz tog dijela županije. Tako se i ove godine raspisuje natječaj za programe pomoći u kući kroz koji se otvorio veći broj radnih mjesta za geronto domaćica, a Županija će i nadalje sufinancirat plaću logopeda i defektologa za općine i gradove Gorskog kotara. Pročelnica Marač najavila je i da će tijekom ovog tjedna biti raspisan natječaj za nekretninu Doma Fortica u Jadranovu za koju ima dosta interesa, a prodajna cijena zemljišta i zgrade iznosi nešto više od 19 milijuna kuna.

Za održavanje sportskih objekata kojima upravlja Goranski sportski centar PGŽ je izdvojila 2 milijuna kuna za osam objekata u Delnicama te 3.215.000 kuna za sve objekte na Platku, izvijestila je resorna pročelnica Sonja Šišić. Navela je i podatak da je tijekom protekla dva tjedna Platak posjetilo preko 12.000 osoba, a samo proteklog vikenda prodano je 1500 karata za skijaše i 300 za sanjkaše što potvrđuje da su naši građani itekako željni boravka i rekreacije na snijegu kao i korištenje svih sadržaja koje im nudi Platak.

Glavni epidemiolog NZZJZ Dobrica Rončević izvijestio je o epidemiološkoj situaciji u županiji. U PGŽ-u je od 639 testova, 52 pozitivno što čini udio od 8.14% pozitivnih od ukupnog broja testiranih uzoraka. Intenzitet zaražavanja je i dalje visok što upućuje na cirkulaciju iznimno zarazne Omikron varijante virusa koja pogađa i do sada imunizirane osobe. Dodao je da dosadašnja organizacija testiranja pruža solidnu sliku o stanju epidemije u PGŽ-u.

Iako je udio pozitivnih među testiranima treći tjedan visok, ohrabruje činjenica da broj hospitaliziranih pacijenata ne korelira značajnije s visokim incidencijama, što nije bio slučaj u prethodnim epidemijskim valovima, rekao je Rončević. Izvijestio je da su trenutno 123 osobe hospitalizirane, od kojih je osam na intenzivnom liječenju, dok su bolnički kapaciteti u potpunosti dovoljni.

Razlog tomu vidi u dobroj procijepljenosti stanovništva Primorsko-goranske županije koja je za otprilike 20% veća od županija na jugu Hrvatske, a zaraženi Omikron varijantom uglavnom imaju blažu kliničku sliku i dovoljno je kućno liječenje.

Nažalost, tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u Rijeka su preminule dvije necijepljene osobe od COVID-19 bolesti. Tako je 5. epidemijski val odnio 13 života građana PGŽ-a od kojih su dvije starije osobe s komorbiditetima bile cijepljene, međutim nisu primile dodatnu tkz. booster dozu.

Što se tiče škola, izvijestio je kako su 373 učenika pozitivna, dok ih je 751 u samoizolaciji, a 14 razreda prati nastavu online.

Pozvao je sve građane na cijepljenje, posebno primanje booster doze koja smanjuje rizik od same infekcije, uključujući i Omikron varijantu te sprječava teži oblik bolesti koji je, kazao je Rončević, češći kod osoba kojima je prošlo više od šest mjeseci od primanja posljednje doze cjepiva ili su prije više vremena preboljele COVID-19 bolest.

L.B.

Komentari