Župan Komadina: Pokrećemo gradnju 80 milijuna kuna vrijedne nove osnove škole u Marinićima, uskoro i radovi izgradnje sportske dvorane Medicinske škole

13

Čestitkom povodom Dana civilne zaštite RH i zahvalom na predanom radu svim sastavnicama sustava civilne zaštite PGŽ i njihovim članovima, župan Zlatko Komadina otvorio je današnju redovnu konferenciju za novinare. Naglasio je da su i u izazovnim situacijama pandemije koronavirusa i razornih potresa pokazali visoku razinu sposobnosti, odgovornosti i solidarnosti. Dodao je da se na godišnjoj razini iz županijskog proračuna izdvaja preko pet milijuna kuna za najvažnije operativne snage, Vatrogasnu zajednicu, Crveni križ, Gorsku službu spašavanja, Hitnu pomoć i druge.

Župan je nadalje izvijestio da su na prošlotjednom kolegiju usvojeni, između ostalog, izvještaji o poslovanju županijskih ustanova u kulturi, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Prirodoslovnog muzeja i Ustanove „Ivan Matetić Ronjgov“  za koje je u proračunu za 2020.godinu bilo osigurano 11 milijuna kuna. „Važno je reći da su i u uvjetima epidemioloških mjera, naši muzeji uspjeli realizirati veći dio planiranih aktivnosti. Zabilježili su preko 40.000 posjetitelja, organizirali 17 stalnih i privremenih izložbi, održali oko 400 programa i radionica, imali 600.000 pregleda na društvenim mrežama i realizirali 18 europskih projekata“, rekao je župan. Najavio je i pokretanje nove, 80 milijuna kuna vrijedne kapitalne investicije u školstvu, izgradnju nove osnovne škole u Marinićima, za koju je upravo odobren investicijski elaborat.

O radu turističkih ambulanti i Doma zdravlja PGŽ, kao i pojačanih službi Hitne medicinske pomoći u prošloj godini izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić te naglasila da je zbog pada turističkog prometa kao posljedica epidemije koronavirusa reorganiziran i njihov rad. Tako je u prošlogodišnjoj sezoni organiziran rad 9 turističkih ambulanti s ukupno raspoloživih 9 medicinskih timova, za razliku od prethodne godine kada je rad bio organiziran kroz 12 turističkih ambulanti s ukupno raspoloživih osamnaest 18 medicinskih timova. Ukupno je, u razdoblju lipanj – rujan 2020. godine, 5.715 osoba koristilo zdravstvene usluge turističkih ambulanti, što je 9.333 korisnika manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Taj se program zajednički financira iz proračuna PGŽ i jedinica lokalne samouprave. Smanjen je i broj intervencija hitne medicinske službe tijekom sezone kojih je lani bilo 4.800, dvostruko manje nego ranijih godina.

Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin najavila je da će kroz naredna dva tjedna biti potpisan ugovor o početku izgradnje Sportske dvorane medicinske škole, što će biti prvi takav objekt izgrađen u gradu Rijeci od 1990.godine. Taj projekt vrijednosti je 12,6 milijuna kuna i u cijelosti će ga financirati Primorsko-goranska županija. Što se tiče nove osnovne škole u Marinićima, nositelj tog projekta je Općina Viškovo, a Županija će ga solidarno financirati s polovicom iznosa. Dodala je da će ta škola u startu imati 450 učenika, jer trenutno osnovnu školu u Viškovu pohađa čak 920 učenika u dvije smjene. Najavila je također da će u ovoj godini PGŽ sa 1,6 milijuna kuna financirati programe iznad zakonskog standarda te izvijestila da će ove godine Prva riječka hrvatska gimnazija, kao treća u Hrvatskoj, započeti s programom međunarodne mature. Na taj će se način učenicima omogućiti stjecanje IB svjedodžbe koja im otvara izravan upis na fakultete diljem svijeta.

O epidemiološkoj situaciji izvijestio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović koji je rekao da je tijekom vikenda zaustavljen prošlotjedni rast novih slučajeva zaraze koronavirusom. U nedjelju je u hitnoći obrađeno 86 uzorka među kojima je 7 bilo Covid pozitivnih. Trenutno je u Županiji 350 aktivnih slučajeva koronavirusa, 27 osoba se nalazi na bolničkom liječenju od kojih je 5 na respiratoru. Najavio je i nastavak cijepljenja na već poznatim punktovima Doma zdravlja. „U iščekivanju veće količine cjepiva ove ćemo subote u dvorani na Zametu organizirati jedno veće procjepljivanje osoba,  što će biti uvod za ono što će slijediti ubuduće kad budu dostupne veće količine cjepiva“, rekao je Mićović.

Komentari