Župan Komadina o talijanskoj premijerki: Zaziva da se Rijeka pripoji Italiji, Vlada RH mora uputiti protestnu notu

142
pgž

U 2022. godini temeljem programa „Razvoj mreže sanjkališta u Gorskom kotaru“ iz proračuna Primorsko-goranske županije raspoređeno je 2,3 milijuna kuna, izvijestio je župan Zlatko Komadina na redovnom susretu s novinarima. Na posljednjem, trećem rasporedu sredstava, Općini Lokve dodijeljeno je 100 tisuća kuna za sufinanciranje nabave motornih saonica za Sanjkalište Lokve, dok je na prethodna dva s po 750 tisuća kuna Općini Fužine sufinancirana nabava i montaža pokretne trake na Sanjkalištu “Plasa”, Gradu Vrbovsko nabava ratraka te nabava i montaža pokretne trake za sanjkalište u naselju Vujnovići te nabava i montaža pokretne trake u Sanjkalištu “Rusovi“ u Delnicama.

1,5 milijuna kuna za naknadu štete za prometnice u Gorskom kotaru koje su uništene u poplavama

Rebalansom proračuna u listopadu osigurat će se i oko 1,5 milijuna kuna za naknadu štete za prometnice u Gorskom kotaru koje su uništene u poplavama. Kriteriji dodjele definirat će se kada se utvrdi točna visina štete, prije svega u Delnicama, Čabru, Vrbovskom i Brod Moravicama, a iznos pokriva približno polovicu ukupne štete, dodao je župan Komadina.

U naredne 3 godine 54 milijuna kuna bit će uloženo u Gorski kotar

Osvrnuo se i na netom održanu sjednicu Županijske skupštine PGŽ u Ravnoj Gori i poručivši da će Primorsko-goranska županija u naredne tri godine uložiti 54 milijuna kuna u Gorski kotar. Od toga sedam milijun kuna godišnje u Fond za Gorski kotar, odnosno proračune goranskih gradova i općina, za poduzetnike, turizam i ruralni razvoj šest milijuna kuna te pet milijuna za cestovnu infrastrukturu.

Za regionalni razvoj te poduzetništvo, turizam i ruralni razvoj izdvojit će se 13 milijuna kuna. To je iznos koji je rebalansiran s Platkom u prošloj godini. Važno je reći da je naš cilj bio dovršiti Platak i okrenuti ta sredstva u Gorski kotar“, rekao je župan i istaknuo da je PGŽ u posljednjih osam godina u Gorski kotar uložila skoro 150 milijuna kuna bez decentraliziranih sredstava, a povukla otprilike 50 milijuna kuna poreznih sredstava. Što znači da je u proračune goranskih gradova i općina vratila sve što je s ovog područja uprihodovala i dodatno uložila dvostruki iznos, zaključio je župan.

Podsjetio je i da PGŽ putem Goranskog sportskog centra ulaže i dodatnih tri milijuna kuna godišnje u održavanje sportskih objekata u Delnicama čime u potpunosti rasterećuje Grad Delnice tog troška.

Putevima Frankopana finalist za nagradu Europske mreže kulturnog turizma

Resorna pročelnica Sonja Šišić izvijestila je da je projekt „Putovima Frankopana“ finalist za nagradu Europske mreže kulturnog turizma u kategoriji „Suradnja muzeja i mjesta baštine“. Proglašenje pobjednika bit će održano 20. listopada na otoku Krku, a među finalistima s područja Primorsko-goranske županije su i suhozidna gradnja i TZ Kvarner s brendom „Kvarner Maritime Heritage“.

Integrirani projekt revitalizacije Guvernerove palače i Nugentove kuće u Rijeci

Zaprimljeno je završno izvješće EU o provedbi projekta „Integrirani projekt revitalizacije Guvernerove palače i Nugentove kuće u Rijeci“ Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u okviru kojeg je izrađena dokumentacija cjelovite obnove i rekonstrukcije te je projekt spreman za kandidiranje za sredstva iz EU fondova, napomenula je pročelnica.

Svjetski dan turizma

Najavila je da se Primorsko-goranska županija priključila obilježavanju 27. rujna, Svjetskog dana turizma s bogatim frankopanskim programom u Općini Vinodolskoj, na otoku Krku i u Gorskom kotaru te u obilježavanje Mjeseca hrvatskog turizma tijekom kojeg će u listopadu ulaznice za županijski Prirodoslovni muzej i Povijesni i pomorski muzej Hrvatskog primorja biti snižene za 50 posto.

Resorni pročelnik Brajan najavio je raspisivanje drugog Javnog natječaja za sufinanciranje programa i projekata udruga iz područja lovstva iz Proračuna Primorsko-goranske županije kojim će se primarno opremiti lovišta kako bi se smanjila šteta od divljači i spriječilo spuštanje divljači u naseljena mjesta. Natječaj će biti otvoren do kraja listopada.

U osvrtu na aktualne teme, župan Komadina čestitao je Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na jučerašnjoj pobjedi protiv Austrije u Ligi nacija te izrazio nezadovoljstvo pobjedom ultra desnice na izborima u Italiji. Bude li Giorgia Meloni na čelu nove Vlade, župan Komadina pozvao je Vladu RH da uputi protestnu notu radi prethodno izračenih stavova u kojima je zazivala pripojenje Rijeke i Istre Italiji.

L.B.

Komentari