Župan Komadina najavio nastavak sjednice Županijske skupštine: „Vjerujem da će Proračun PGŽ biti usvojen“

28

Župan Zlatko Komadina na današnjem je redovnom susretu s novinarima najavio nastavak sjednice Županijske skupštine u četvrtak 3. prosinca. Rekao je kako je to sjednica na kojoj bi se trebao raspraviti prijedlog proračuna PGŽ za sljedeću godinu. “Vjerujem u odgovornost članova Županijske skupštine jer ne bi bilo dobro da u ovom izazovnom vremenu epidemije koronavirusa Županija nema usvojen proračun. Kako moramo izvršavati preuzete obveze, za svaki sam slučaj dao nalog pročelniku za financije da pripremi i odluku o privremenom financiranju“, rekao je župan.

U proračunu za 2021. godinu nalazi se i niz kapitalnih projekata, kao što su gradnja novih školskih objekata. Naglasila je to resorna pročelnica Edita Stilin te dodala da je ukupno za obrazovanje u sljedećoj godini predviđeno 551 milijuna kuna, unutar kojih je 85 milijuna izvornog proračuna Županije, što je daleko najveći proračun tog resora ikada. „Ukoliko proračun bude usvojen već ovaj mjesec planiramo raspisati javu nabavu za gradnju školske sportske dvorane Medicinske škole, u planu je i dogradnja osnovne škole Ivana Rabljanina u Rabu kako bi i ta obrazovna ustanova mogla prijeći na rad u jednoj smjeni, a u suradnji s Općinom Viškovo krećemo i u veliki projekt izgradnje nove osnovne škole u Marinićima“, rekla je Stilin. Izvijestila je također da se danas potpisuju ugovori sa 17 novih županijskih stipendista, studenata deficitarnih zanimanja. Iznos stipendije je 1000 kuna mjesečno, a ukupno će uz već postojeće Županija stipendirati 37 studenata. Pročelnica Stilin osvrnula se i na epidemiološku situaciju u školama kojima je osnivač PGŽ te rekla da je trenutno 54 razrednih odjeljenja u izolaciji što je 5% ukupnog broja razreda. U svim osnovnim školama osim Vrbnika, Kastva i Viškova nastava se provodi po A modelu, dakle u razredima, a zbog većeg broja razreda, kao i nastavnika koji su u samoizolaciji na online nastavu već danas prelazi Prva hrvatska sušačka gimnazija, dok će sukladno odluci Županijskog stožera civilne zaštite, sve srednje škole na online nastavu prijeći od 14. prosinca. Podsjetila je da su produženi školski praznici koji počinju 24. prosinca i trajat će do 18 siječnja.

Glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević rekao je da su tijekom nedjelje testirani samo hitni slučajevi kod prijema u bolnicu, ukupno 194 osobe, među kojima su 53 nova slučaja zaraze koronavirusom. Ozdravilo je 135 osoba pa je ukupan broj aktivnih slučajeva u Županiji na današnji dan 2592. U strukturi novooboljelih nešto je povećan udio osoba starijih od 65 godina te ih je sada 20 %. Sve su to značajne i zabrinjavajuće brojke, a kako je rekao Rončević, efekti novih strožih protuepidemijskih mjera bit će mjerljivi tek kroz dva do tri tjedna.

Raste i broj hospitaliziranih Covid pacijenata, koji se, prema riječima ravnatelja KBC Rijeka Alena Ružića, kroz tri tjedna udvostručio. Trenutno je na bolničkom liječenju 126 osoba od kojih je 18 na respiratoru. Ravnatelj Ružić rekao je da su na liječenju u KBC Rijeka i Covid bolesnici iz dvije susjedne županije, Istarske i Ličko-senjske, ali da usprkos porastu hospitaliziranih još uvijek imaju dovoljno potrebnih kreveta, a pripremaju i nove, rezervne kapacitete. Veliki je to izazov za medicinske djelatnike, među kojima je također 3 do 4 % zaraženih.

Načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar izvijestio je da je od stupanja na snagu novih strogih mjera provedeno 2114 nadzora rada ugostiteljskih objekata te je utvrđeno 9 prekršaja o čemu su izvijestili nadležne inspekcije.

Komentari