Župan Komadina i resorni pročelnici o aktualnim projektima i raspisanim natječajima u PGŽ

111

Na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za medije župan Zlatko Komadina sa suradnicima izvijestio je o najvažnijim aktualnostima u Primorsko-goranskoj županiji. Kako je komentirao, usvajanjem proračuna stekli su se uvjeti za pokretanje svih postupaka, od javne nabave, raspisivanja natječaja i pokretanja kapitalnih projekata.

Na samom početku uputio je čestitke povodom nove godine uz želju da nas u 2022. napusti korona. Školarcima je zaželio uspješnu školsku godinu, posebno prvašićima, kojih je ove godine u PGŽ-u za 50 više.

Osvrnuo se i na uspješnu turističku 2021. godinu u kojoj je ostvareno je 80% prometa iz rekordne 2019. godine i 40% više nego 2020. Turizam u PGŽ-u se pokazao kao otporan i kvalitetan, a broji 15,2 milijuna noćenja i 2,35 milijuna dolazaka. Dodao je da je u tijeku intervencija na moru vezana uz nasukanu kočaricu kraj Valuna. Lučka kapetanija i snage civilne zaštite su na terenu, a nema žrtava niti opasnosti od onečićenja mora, ustvrdio je Župan.

O najvažnijim odlukama iz svojih resora govorili su sami pročelnici. Donijete su odluke o nagrađivanju vrhunskih sportaša, pojedinačno ili ekipno, s 250 tisuća kuna kao i u tehničkoj kulturi s 30 tisuća kuna, kazala je pročelnica Sonja Šišić. Nagrade su isplaćene, a održavanje svečanosti najavljeno je za siječanj ili veljaču, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Podsjetila je kako je u tijeku Natječaj za javne potrebe u kulturi u iznosu od 2,1 milijuna kuna, dok će 13. siječnja biti raspisan Natječaj za javne potrebe u tehničkoj kulturi.

PGŽ i njezine institucije od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova osigurale su 1,1 milijun eura bespovratnih sredstava za dio vlastitog sufinanciranja projekata, rekao je resorni pročelnik Ljudevit Krpan i pojasnio kako su se time oslobodila sredstva za daljnje razvojne projekte. Energetska i razvojna agencija PGŽ-a usvojile su planove rada, a temeljni zadatak je intenziviranje korištenje sredstava europskih fondova. Razvojni programi pokazuju se uspješni i na terenu, a jedan od njih je razvoj mreže malih sanjkališta u Gorskom kotaru kojim su iznimno zadovoljni i korisnici i stanovnici. Stoga je i ove godine osigurano sufinanciranje u visini od 1,5 milijuna kuna za razvoj dodatnih sanjkališta.

Pročelnik UO za turizma, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan kazao je kako nije došlo do značajnog povećanja visine turističke pristojbe za 2023. godinu, a prijedlog odluke bit će upućen Županijskoj skupštini. Najavio je raspisivanje natječaja u vrijednosti 1 milijun kuna za sufinanciranje javne turističke infrastrukture, dijelom investicija i dijelom dokumentacije, kako bi gradovi i općine što više projekata kandidirali na Plan oporavka i otpornosti.

L.B.

Komentari