Zima nisu samo hladna jutra, na svim postajama temperatura zraka u siječnju je bila viša od prosječne

59
siječanj

Odstupanja srednje temperature zraka u odnosu na normalu 1991. – 2020. nalaze se u rasponu od 0,6 °C (Križevci, Zagreb – Maksimir) do 2,2 °C (Zavižan). Na svim postajama temperatura zraka je bila viša od prosječne, izvijestio je DHMZ.

Prema raspodjeli percentila je u većini Hrvatske siječanj 2024. godine bio topao (veći dio istočne Hrvatske, Kvarner, gorska Hrvatska te sjeverna i srednja Dalmacija). U središnjoj Hrvatskoj i većem dijelu Istre je temperatura zraka bila u granicama normale dok su u južnoj Dalmaciji i na području Raba zabilježene vrlo tople prilike.

Odstupanja količine oborine u siječnju 2024. godine u odnosu na normalu 1991. – 2020. nalaze se u rasponu od 44 % višegodišnjeg prosjeka Zadar (33,7 mm) do 212 % Rijeka (266,3 mm).

Prema raspodjeli percentila u siječnju 2024. godine su na većini postaja prevladale normalne oborinske prilike. U pojedinim dijelovima Dalmacije (Zadar, Šibenik, Ploče, Dubrovnik) su zabilježene sušne prilike. U Istri, dijelu Gorskog kotara, Varaždinu i Zagrebu bilo je kišno, a na riječkom području je siječanj bio vrlo kišan, donosi IstraMet.

Komentari