Zima do četvrtka, zatim povratak u proljeće

65
proljeće

Proteklih smo tjedan dana svjedoci jednog od jačih zahladnjenja u novijoj povijesti meteorologije na ovim prostorima, iz ljetnih smo temperatura kroz dan dva ušli u zimske, a one su se zadržale te i dalje hlade ne samo ovo područje nego i veći dio kontinenta!

Nažalost zbog uranjenog „ljeta” u dobrom dijelu Europe pa i kod nas većina vegetacije se probudila i procvjetala gotovo mjesec dana prije svojih uobičajenih termina, a nakon ovakvog temperaturnog pada mnogi su predjeli zabilježili jutarnje minuse i mraz koji je nažalost ostavio štete po poljoprivredu, osobito voćarsku! Neupitno je kako bi cijene takvih proizvoda u narednom periodu mogle porasti, a ljudi ostaju još jednom nemoćni protiv prirode (klime) koju smo si sami stvorili.

Spas u zadnji čas stiže od sredine tjedna kada se očekuje postepeni porast temperature prema kraju mjeseca, a jedino je dobro u cijeloj ovoj prići da se suša zaustavila te naredni period ne donosi dugotrajnu stabilizaciju u vidu oborina.

Sinoptička situacija

Na vrijeme trenutno utječe jedan visinski centar ciklone smješten iznad Genove koji zapravo omogućuje dotok vlažnog zraka po visini uz i dalje niske temperature u nižim slojevima atmosfere. Idealna bi to bila kombinacija za snijeg zimi do mora, a umjesto toga dobivamo hladnu kišu i snijeg u gorju.

Visinska ciklona zadržala se na ovom području zbog pritoka hladnog zraka nad središnju i zapadnu Europu, a sami dotok hladnog zraka uzrokuje anticiklona koja se smjestila na istoku Atlantika (prema zapadnoj Europi) te se grebenom izdužila u smjeru sjever-jug čime zahvaća hladan zrak na sjeveru Atlantika i šalje ga prema jugu, odnosno jugozapadu Europe.

Kako se anticiklona bude pomicala nazad prema središnjem Atlantiku, tako će slabiti dotok hladnog zraka prema jugozapadu Europe što će uzrokovati postepeno raspadanje visinske ciklone koja će se „prispojiti” s ciklonalnim centrima sjeverno od nas nad Danskom i Norveškom. Time će naše područje ući pod utjecaj zapadnog i jugozapadnog visinskog strujanja koje će postepeno „otpuhivati” hladan zrak iz naših krajeva.

S obzirom na to kako će se anticiklona centrom pomaknuti jugozapadno (prema središnjem Atlantiku), tako će povući dotok hladnog zraka sa sjevera za sobom dalje na krajnji zapad Europe gdje će se potencirati novi ciklonalni centar kod Irske koji će prema našem području uzrokovati jačanje jugozapadnog i južnog visinskog strujanja koje će zatim dodatno povlačiti topal zrak sa sjevera Afrike za vikend.

Pritom zbog velike udaljenosti ciklonalnog centra od našeg područja zrak neće biti obogaćen s vlagom pa će vikend zapravo proći pod stabilnim i osjetno toplijim vremenom uz južno i jugoistočno visinsko strujanje, no zrak bi mogao biti zaprašen sitnim česticama pijeska sa sjevera Afrike pa vidljivost i neće biti odveć velika.

Dakle, zimskom vremenu napokon dolazi kraj od četvrtka te se zatim ponovno vraćamo u prosječne pa čak i malo iznad prosječne temperature zraka kako to obično i biva, a od oborina se odmaramo za vikend uz pravo proljetno vrijeme, javlja RiMeteo.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Danas (utorak) do kraja dana oblačno uz povremene slabe i umjerene oborine, a lokalno može iti i pljuskova. U Gorskom kotaru će padati slab do umjeren snijeg iznad 700 m.n.v. uz stvaranje novog snježnog pokrivača, a navečer bi se snježna granica mogla spustiti do 500 m.n.v.. Ukupno bi moglo pasti 5 – 30 mm kiše na Kvarneru i novih 5 – 15 cm snijega u Gorskom kotaru. Snijeg je izgledan i na Učki i Ćićariji iznad 800 m.n.v.. Puhat će bura umjerena, na istoku Kvarnera i jaka bura s olujnim udarima do popodne, a zatim okretanje na slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. Dnevne temperature na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

Srijeda još do popodne oblačno uz povremenu slabu do umjerenu kišu, u gorju iznad 500 m.n.v. snijeg, a zatim do kraja dana na Kvarneru oblačno uz tek lokalne oborine, a u Gorskom kotaru uz slab povremen snijeg. Ukupno bi moglo pasti 1 – 20 mm kiše na Kvarneru i 1 – 5 cm snijega u gorju. Puhat će slaba do umjerena bura, popodne u jačanju dok u Gorskom kotaru slab povremen sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, lokalno u zaleđu do 2°C, a u Gorskom kotaru -1 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

Četvrtak do jutra još oblačno, a lokalno su moguće oborine ponajprije na jugu Kvarnera i u gorju koje bi bile u obliku slabog snijega. Zatim djelomično razvedravanje, no sredinom dana ponovno uz porast naoblake, a lokalno nije isključena ni mogućnost za kratkotrajnu oborinu. Popodne nastavak razvedravanja te će se vedro zadržati do kraja dana. Bura će biti u slabljenju, osobito od sredine dana kada će puhati tek slabo do umjereno, u gorju slab povremen sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

Petak veći dio dana uz umjerenu naoblaku, na Kvarneru uz duža sunčana razdoblja, a lokalno nije isključena ni mogućnost za kratkotrajnu kišu ili pljusak ponajprije u zaleđu Rijeke ili gorju. Puhat će slabo do umjereno jugo i istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, u zaleđu Rijeke lokalno do 2°C, a u Gorskom kotaru -2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Vikend u znaku stabilnog vremena, uz umjerenu visinsku naoblaku može biti i duljih sunčanih razdoblja. Vjetar slab južnih i istočnih smjerova. Jutarnje temperature na Kvarneru 7 – 13°C, u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Dnevne vrijednosti na Kvarneru 17 – 24°C, a u Gorskom kotaru 11 – 17°C.

Komentari