Zbog neisplate plaće, 50-ak radnika iz Rumunjske u Rafineriji nafte Rijeka najavilo prosvjed

128
ina rafinerija
Foto: Arhiva

50-ak rumunjskih radnika zaposlenih u Rafineriji nafte Rijeka već neko vrijeme nije dobilo svoje plaće. Zbog toga, preko riječkog odvjetnika Marka Hrstića, najavili su održavanje prosvjeda u ponedjeljak. Priopćenje odvjetnika prenosimo u nastavku:

“Poštovani,

obraćam Vam se u ime trgovačkog društva IGW PROIECTE INTERNATIONAL Srl sa sjedištem u Rumunjskoj, Bucharest sector 1, Strada Daniel Danielopolu, nr. 2, Etaj 4 (dalje: Klijent) temeljem punomoći u prilogu.

Klijent je jedan od podizvođača radova na Projektu modernizacije i nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka (dalje: Projekt), investitora Ina d.d., vrijedan oko četiri milijarde kuna. Nositelj projekta je trgovačko društvo KT- KINETICS TECHONOLOGY sa sjedištem u Italiji, Rim, Viale Castello della Magliana 27.

Radi financijskih poteškoća jednog od glavnih podizvođača (CHRISTOF INDUSTRIES GLOBAL GmbH sa sjedištem u Austriji, Graz, Plabutscherstrabe 115) koje logično imaju reperkusije na njegovu tvrtku kćer (JCR CHRISTOF SERVICES Srl sa sjedištem u Rumunjskoj, Jud. Prahova, Brazii de Sus, 48A) s kojom je Klijent u ugovornom odnosu kao podizvođač, Klijent, a i brojni drugi podizvođači, su se našli u teškoj financijskoj situaciji. Klijent doslovce pred bankrotom.

Klijent je agencija za zapošljavanje, koja je temeljem ugovora o ustupanju radnika, svom naručitelju (JCR CRISTOF) ustupila veći broj kvalificiranih radnika (preko 50), te je stoga Klijent kao njihov poslodavac dužan isplaćivati im plaću, bez obzira da li mu njegov naručitelj plaća za ustupljene radnike. Klijent je uspio djelomično namiriti njihova potraživanja iz vlastitih sredstava, unatoč tome što mu naručitelj JCR CRISTOF nije isplatio naknade za ustup radnika, što je u konačnici dovelo Klijenta do insolventnosti i posljedično do ruba bankrota.

prosvjed rumunjskih radnika rafinerija nafte rijeka

Ustupljeni radnici su svi rumunjski državljani, čije obitelji se nalaze u Rumunjskoj i ovise o njihovim primanjima, što ih je dovelo do očajne situacije te žele izaći u javnost, sa nadom da INA d.d. kao investitor, a i KT-KINETICS TECHONOLGY Spa po principu tzv. “chain liabilty” preuzmu odgovornost za svojeg podizvođača, a posljedično i njegove obveze. Važno je napomenuti da ustupljeni radnici Klijenta, unatoč navedenoj situaciji, sve vrijeme normalo odrađuju poslove za naručitelja JCR CRISTOF na Projektu, što u praktično znači da Klijent financira Projekt od državnog interesa čiji je INA d.d. investitor. Osim Klijenta, u navedenoj nezahvalnoj situaciji nalaze se i drugi podizvođači.

Nastavno na prethodno navedeno, Klijent je s jučerašnjim danom 24.11.2022., dopisom putem punomoćnika obavijestio INA d.d. kao investitora i KT-KINETICS TECHNOLOGY Spa kao nositelja projekta o predmetnoj situaciji, s pozivom na žurno rješavanje problema budući se osim opstojnosti Klijenta i njegovih radnika, dovodi u pitanje realizacija Projekta vrijednosti nekoliko milijardi kuna, ako ne u cijelosti, onda barem u ugovorenim rokovima (lipanj 2023. godine).

Obzirom da s današnjim danom Klijent nije dobio povratni odgovor od strane INA d.d. niti od KT-KINETICS TECHNOLOGY Spa, njegovi ustupljeni radnici će u ponedjeljak 28.11.2022. godine u 8:30h održati miran prosvjed pred ulazom 2 Rafinerije Urinj, na javnoj površini. Tijekom današnjeg dana radnici su izvjesili transparente s natpisom kojim traže da im se isplate njihove zaostale plaće.”, navodi se u priopćenju.

L.B.

Komentari