Zaslužuju li medicinske sestre i osoblje malo zabave ili ne?

77
Izvor: Screenshot

Nakon što je društvenim mrežama počela kružiti snimka zabave medicinske sestre i osoblja uz alkohol i tamburaše te bez socijalne distance i maski u Kliničkoj bolnici Dubrava, pojavile su se različite reakcije javnosti. Riječ je naime o zabavi za jednu djelatnicu koja je odlazila iz KB Dubrava početkom siječnja, a zabava se odvila u prostorijama fizikalne terapije kod hitnog prijema u KB Dubrava. I dok neki kažu da je zdravstveno osoblje zaslužilo malo zabave nakon gotovo godine dana borbe s pandemijom, drugi oštro osuđuju ovakav oblik ponašanja i smatraju ga neprimjerenim.

Jedna medicinska sestra iz KB Dubrava RTL-u je poslala pismo sljedećeg sadržaja: U ovakvim situacijama me sram što sam medicinska sestra. U 20 godina staža ovo nisam doživjela. Nepoštivanje epidemioloških mjera, alkohol u potocima, tambure, pjesma i ples. I sve to u prostoru bolnice u režiji djelatnika. Ne znam tko je dozvolio bend u bolnici i je li za to znao, ali očekujem sankcije za aktere ovog događaja. Mislim da se ovime bacila ružna slika na ostale djelatnike koji svoj posao rade kako treba, cijela bolnica bruji o spornom tulumu, a vrijeme je i da se za to odgovara i spriječi u buduće. Borimo se protiv virusa, a sami ga širimo. Ljuta sam i razočarana.”

S druge strane događaj je komentirao i riječki novinar Edi Prodan na društvenim mrežama pod naslovom “Sestre, sve zaslužujete”:

“Osobno, mogu im donekle zamjeriti samo na izboru glazbe. Ali, pa naravno, onaj tko slavi ima pravo i na odabir te stavke tako da i s te strane ne treba biti nekih većih prigovora. Neka, neka su feštale jer ako netko zaslužuje malo opuštanja u ovih suludih 11 mjeseci, onda su to baš one – medicinske sestre. Ma i inače, rade jedan od najstresnijih poslova u kojem su sudari s najtežim pitanjima ljudskog bitka svakodnevica. Posao u kojem je ritam izmjene života i smrti pravilo, ne slučajnost, sve je samo ne lagan.

A onda, nakon jedne benigne fešte – zgražanje. Licemjerno, jeftino, patetično. Od medija, neimenovane struke, javnosti do političkih aparatčika… Kako jadno, prepuno fraza, kako potpuno nebitno. Uz jednu korist – dodatno razotkrivanje karaktera društva. Umjesto da se drukere, izdajice, žbire te čireve društva protjera u najnebitniji kut civilizacije, njihove se snimke puštaju kao relevantni zapisi. Biti novinarom ipak je nešto malo više od želje za senzacijom. Znamo se nadalje zgražati nad nešto pjesme i plesa, ali nas ne smeta da nam se većina Saborskih zastupnika cijepi, od istih tih sestara, iako je već tada bilo jasno da cjepiva za ostale, prioritetnije od narodnih poslanika, neće biti do daljnjeg. To je nama normalno ponašanje. Sestra koja je organizirala feštu po jednim informacijama ide u penziju, prema drugim u Njemačku. Kako god – odlazi. Pa i normalno da idu – idu tamo gdje ih i na plaći cijene, idu tamo gdje o njima sliku stvara njihova stručnost i požrtvovnost, na amaterski, žbirovski video zapis.
I zato, sestre, neka ste zafeštale. Ako itko to zaslužuje, ako itko u užasu koji proživljavate zaslužuje barem malo relaksacije onda ste to vi. Vjerujte, i svi bi mi ostali samo da nam se ukaže prilika. Baš kao i oni koji vas danima kamenjem gađaju .”
Snimka zaslona 2021-01-24 155701
Izvor: Screenshot Edi Prodan
Na svom Facebook profilu oglasio se i chef Mate Janković koji je napisao: “Javnost se okomila na medicinske sestre koje slave u bolnici. Ista ona javnost koja ima Božićne tulume u uredima, na radnom mjestu časti kolačima i pićem za rođendan, ili se proveseli petkom pred vikend nakon radnog vremena. Uostalom, slavili su odlazak jedne od njih u Njemačku, a restorani su zatvoreni. Ako to nije razlog za razbit se uz tamburaše – ne znam što je. A kad vidiš što o tebi misle nakon što gineš za njih na opasnom radnom mjestu za k***c od plaće, mora da je slađe o****t. Iza toga samo treba reći – zbogom žohari.”
Snimka zaslona 2021-01-24 160743
Izvor: Screenshot Facebook Mate Janković

Komentari