Započinje rekonstrukcija i opremanje dječjeg igrališta Dječjeg vrtića Matulji u Jušićima

71
Dječji vrtić Matulji u Jušićima

Današnjom konferencijom za medije na lokaciji Dječjeg vrtića Matulji u Jušićima započeli su pripremni radovi na projektu „Rekonstrukcija i opremanje dječjeg igrališta Dječjeg vrtića Matulji, objekt Jušići“.

Općina Matulji kao nositelj ovim projektom planira izvršiti rekonstrukciju i opremanje dječjeg igrališta zbog njegove dotrajalosti i neadekvatnosti. Općinski načelnik, Vedran Kinkela istaknuo je da Općina Matulji brine o svojim najmlađim žiteljima pa tako projekt ima za krajnji cilj stvoriti uvjete za djecu koja će provoditi svoje vrijeme na svježem zraku u igri i sportu na novoopremljenom i sigurnom igralištu u sklopu dječjeg vrtića na lokaciji u Jušićima. Ovaj projekt je nastavak kontinuiranih aktivnosti Općine Matulji na izgradnji te rekonstrukciji i uređenju dječjih igrališta na svojem područje. Nakon izgradnje dječjeg igrališta u Bregima u prethodnoj godini, dovršetka projekta u Jušićima do sredine tekuće godine, općina intenzivno radi na pripremi projektne dokumentacije za prijavu novog projekta rekonstrukcije i opremanja dječjeg igrališta Dječjeg vrtića Matulji, objekt Rupa-Lipa, a sve kako bi se osigurala dodatna sredstva sufinanciranja provedbe u sljedećoj godini.

Radovi će trajati tri mjeseca od dana uvođenja u posao, a projektom je predviđeno postavljanje novih podnih obloga koje će zamijeniti postojeću podlogu od rizle i pijeska. Također će se u zoni igrala postaviti antitraumatska podloga, dok će se staze formirati iz betonskih podloga s kvarcnim pijeskom. Kako bi se igralište prilagodilo različitim dobnim skupinama djece u vrtiću, postaviti će se pet novih igrala te će se opremiti klupicama prilagođenim dječjem uzrastu, klupama za odrasle, kantama za razvrstavanje otpada i fontanom za vodu. Također treba naglasiti da će dječje igralište biti prekriveno antitaumatskom podlogom koja će biti izrađena od recikliranih sirovina te će na taj način projekt doprinijeti pozitivnom utjecaju na okoliš.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Matulji, Esmina Skopljak naglasila je važnost ovog projekta koji će zasigurno doprinijeti sigurnom i zdravom rastu i razvoju vrtićke djece. Rekonstruirano dječje igralište pružiti će odgajateljicama dječjih skupina mogućnost za osmišljavanje i provedbu novih i kreativnih sadržaja i aktivnosti kojima će dodatno poboljšati kvalitetu rada s djecom, igru i boravka na otvorenom.

Dječji vrtić Matulji u Jušićima

Ovim projektom će se osigurati poboljšanje kvalitete i sigurnosti usluge predškolskog odgoja za postojećih 39 polaznika dječjeg vrtića Jušići  kao i za svu djecu iz naselja Jušići i susjednih naselja. Poboljšanje kvalitete usluga vrtića ostvarit će se razvijanjem novih sadržaja za djecu u sklopu planiranog projekta rekonstrukcije i opremanja. Niz novih sadržaja koji će se osigurati provedbom ovog projekta značajno će doprinijeti kvalitetnom, sigurnom i zdravom razvoju vrtićke djece. Posebno je važno istaknuti kako se očekuje da će rekonstruirano dječje igralište pružiti odgajateljicama dječjih skupina mogućnost za osmišljavanje i provedbu novih i kreativnih rekreacijsko-edukativno sadržaja kojima će dodatno poboljšati kvalitetu rada s djecom i boravka na otvorenom.

Izvođač radova je Trgovački obrt BOBICA, vl. Zlatko Brlek iz Dugog Sela, a vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 62.142,48 EUR. Za sufinanciranje projekta osigurana su bespovratna sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u iznosu od 80% vrijednosti prihvatljivih troškova i iznose 49.236,18 EUR, dok ostatak iznosa financira Općina Matulji.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, unutar Mjere 19 „Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER (CLLD – lokalni razvoj pod vodstvom zajednice)“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., putem Natječaja LAG Terra Liburna za provedbu tipa operacije 3.1.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”, referentni broj natječaja: 08-00043.)

L.B.

Komentari