Započelo cijepljenje protiv gripe u PGŽ-u!

156

U ponedjeljak, 30 listopada 2023. godine Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije održao je konferenciju za medije povodom početka cijepljenja protiv gripe u PGŽ-u.

„Vrlo je važno da se građani protiv gripe cijepe u velikom broju, pogotovo ako spadaju u neku od rizičnih skupina – kronični bolesnici, trudnice, zdravstveni radnici i umirovljenici. Cijepljenje se primarno odvija kod liječnika obiteljske medicine koji su već preuzeli cjepiva“ – kazala je zamjenica ravnatelja NZZJZ PGŽ prim. Nataša Dragaš-Zubalj, dr.med.

cijepljenje protiv gripe pgž

Sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, ove godine u uporabi je četverovalentno cjepivo protiv gripe koje sadrži dva tipa A i dva tipa B gripe, a nabavljeno je 30.000 doza cjepiva za Primorsko-goransku županiju.

Distribucija cjepiva krenula je već prošli tjedan prema ordinacijama liječnika obiteljske medicine koji primarno cijepe svoje pacijente s kroničnim bolestima te starije od 65 godina života.

cijepljenje protiv gripe pgž

„Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije ima na raspolaganju određeni broj doza cjepiva za komercijalno cijepljenje, namijenjenih osobama koje nemaju indikaciju za besplatno cijepljenje, a besplatno se u  NZZJZ PGŽ mogu cijepiti  zdravstveni djelatnici i osobe uz indikaciju koje nemaju svojeg izabranog liječnika obiteljske medicine ili pedijatra“ – izjavila je zamjenica voditelja Odjela za epidemiologiju zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti NZZJZ PGŽ Andrea Petaros – Šuran, dr.med.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije podsjeća da je gripa klasificirana kao teška respiratorna bolest s mogućim teškim komplikacijama te poziva sve građane s indikacijom za cijepljenje da se odazovu pozivu i tako zaštite sebe i druge od zaraze.

Komentari