Započela nacionalna donatorska kampanja Moje mjesto pod suncem

30

Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, otvaranjem izložbe na riječkom Korzu i press konferencijom započela je nacionalna donatorska kampanja „Moje mjesto pod suncem“. Kampanji je cilj do kraja 2020. godine osigurati sredstva u iznosu od 1.2 milijuna kuna za potpuno preuređenje i opremanje višenamjenskog prostora za program socijalnog uključivanja djece i obitelji u riziku siromaštva „Moje mjesto pod suncem“ koji provodi udruga Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe) u Rijeci.

Već šest godina kroz program „Moje mjesto pod Suncem“ odvijaju se svakodnevne radionice, sustavna podrška djeci u dobi od 6 do 16 godina s krajnjim ciljem da se, omogućujući aktivnosti koje im njihovi roditelji ne mogu omogućiti zbog svojih socioekonomskih uvjeta. U program je uključeno 50 djece ispod ruba siromaštva u gradu Rijeci i PGŽ-u. S djecom sustavno radi 50 volontera.

Konferenciji za medije prisustvovali su i Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske, Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, prof. dr. sc. Snježana Prijić -Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci i Sandra Grozdanov, voditeljica programa „Moje mjesto pod suncem“.

IMG-4822-1024×768

Budući da se program provodi u prostorno i infrastrukturno neadekvatnim uvjetima, prije nekoliko mjeseci se u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci uspjelo doći do dogovora glede korištenja prostora od 380 metara kvadratnih na adresi Janka Polića Kamova 19, koji je vezan uz prostor u vlasništvu PGŽ. Kako bi se uspjelo taj prostor dovesti u zadovoljavajuće uvjete  korištenja, za njegovo uređenje i adaptaciju potrebna su sredstva u iznosu oko 1.200.000,00 kn.

“U šestogodišnjem radu naišli su na prepreku – prostor, zbog čijeg ograničenja nisu u mogućnosti primiti dovoljan broj djece i održavati aktivnosti na željenoj razini kvalitete.
Stoga pokrećemo ovu veliku nacionalnu kampanju, a s prikupljenim novcem želimo opremiti i renovirati prostor. Pozivam sve građanke, građane i tvrtke da nas podrže u ovoj kampanji i u našoj viziji – viziji djetinjstva jednakih mogućnosti“, pozvala je Grozdanov.

Svi koji žele sudjelovati u kampanji mogu sredstva uplatiti na IBAN: HR1924020061500087226, model HR00, s pozivom na broj 2020 i opisom plaćanja „Kampanja Moje mjesto pod suncem“.

Rektorica Prijić-Samaržija dodala je kako se u provedbu projekta u novim prostorima uključiti i Učiteljski fakultet, čija je dekanica Linda Vujičić ujedno i ravnateljica Centra za istraživanje djetinjstva.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je važnost stalne brige društva o obiteljima na rubu siromaštva i socijalne isključenosti, a pogotovo u okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa. „Vrlo često se u društvu govori o jednakosti, ali se vrlo često misli primarno na spolnu i seksualnu jednakost ili pak jednakost pripadnika različitih naroda, a nekako zaboravljamo na jednakost u pravu na uspjeh. Govorimo li o obrazovanju i životu djece uopće, da bi bili svi jednako uspješni, moramo stvoriti te uvjete da sva djeca imaju jednak pristup onome što jedno djetinjstvo čini sretnim“, poručio je gradonačelnik.

Grad Rijeka osigurava širok spektar socijalnih usluga, namijenjenih prvenstveno djeci i starijim osobama, a u provedbi projekata i programa veliku ulogu imaju upravo udruge, koje uz podršku institucija, taj spektar mogu dodatno proširiti. Grad Rijeka je osigurao 90 tisuća kuna za izradu projekta uređenja prostora na Pećinama.

„Sa zadovoljstvom pomažemo svim aktivnostima i programima udruga i drugih institucija koje su vezane za mlade i djecu pogotovo u ovim teškim gospodarskim, socijalnim i zdravstvenim vremenima. Pomoći ćemo tim više jer se radi o prostoru u kojem je jedna polovica od PGŽ, a druga od Sveučilišta. Ako bude trebalo ćemo pomoći i financijski. Ovim putem pozivam sve da se uključe jer nikada nije dovoljno brige za naše mlade“ rekao je župan Zlatko Komadina.

Državna tajnica Burić naglasila je kako Ministarstvo rada,  mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike projekt „Moje mjesto pod suncem“ u trogodišnjem razdoblju podupire s 450 tisuća kuna. „Još jednom sve pohvale za ova projekt, on je usmjerenih ka društvu jednakih mogućnosti, a u svakom slučaju društvo jednakih mogućnosti je dobar temelj da bolju i perspektivniju budućnost“, kazala je Burić.

Iz FEAD programa – fond europske pomoći za najpotrebitije, Hrvatska je do sada povukla 330 milijuna kuna, a i u idućem financijskom okviru EU nastavlja se s nizom projekata, od osiguravanja besplatnog obroka u školama djeci slabijeg socijalno-ekonomskog statusa ili pak pomoći humanitarnim udrugama poput Crvenog križa ili Caritasa, da hranom i ostalim potrepštinama pomognu onima koji su u riziku od najvećeg siromaštva.

Otvorenju kampanje prisustvovali su i ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić, novinarka Maja Sever, riječki glazbenici Damir Urban i Zoran Badurina te riječka glumica Jelena Lopatić. Podršku kampanji dali su i svjetski poznati ilustrator Mirko Ilić, koji je izradio logotip kampanje te ilustrator Tomislav Torjanac nacrtao Grgu Čvarka posebno za Moje mjesto pod suncem.

Kampanja je otvorena pored izložbe postavljenje na postamentima na Korzu. Na izložbi se mogu pogledati radovi polaznika i kreativnog Solidarnog tima, kojeg čine Ariana Sušanj, Enia Kukoč, Kristijan Mamić, Damian Sobol Turina, Marin Nižić, Nikolina Matić, Ida Križaj Leko, Mirna Gurdon, Marko Luka Zubčić i Leo Kirinčić. Osim radova polaznika programa, na panoima se mogu pročitati i njihove želje – „Želio bih jedan veliki globus“, „Ja želim luk i strijelu, zato da kad riješim zadatak točno, da pogodim metu“, „Voljela bih tamo imati društvene igre i neke umjetničke slike“, „Htjela bih imati laptom, da mogu raditi zadaću kako treba“…

Komentari