Započela je nova Žmergova utrka za vlasnika e-romobila i titule Najboljeg “zelenog” life-hack-era / erice!

111
Aleks

“Zeleni” life-hack je nagradni natječaj za mlade od 15-30 godina koji žive, rade, školuju se ili provode slobodno vrijeme u Opatiji kroz koji se promoviraju ideje, vještine i trikovi koji olakšavaju naš svakodnevni život u duhu “zero waste” pokreta.

Natječaj je otvoren za prijave od 10.4. do 1.5., a svoje ideje “zelenih” svakodnevnih navika možeš prijaviti kroz: kratki video (max trajanja do 1 minute) ili foto kolaž, a osmišljen je s ciljem osvještavanja globalnih okolišnih pitanja među mladima i to u Europskom tjednu mladih. Stoga nas zanimaju vještine koje idu ruku pod ruku sa tzv. “zelenim” svakodnevnim navikama, stilovima života, zatim inovativne ideje kroz koje svakodnevno možemo doprinijeti smanjivanju stvaranja otpada i rasipanju prirodnih resursa.

Malo konteksta iliti ukratko o Europskom tjednu mladih

Svake dvije godine Europska komisija, zajedno s Parlamentom, organizira Europski tjedan mladih, čiji je cilj skrenuti pozornost na aktivnosti za mlade u svim zemljama koje sudjeluju u programu Erasmus te predstaviti različite mogućnosti za mobilnost koje su na raspolaganju mladima u EU.

Riječ je o tematskom tjednu tijekom kojeg se organiziraju brojne aktivnosti za mlade i s mladima kako bi ih se potaknulo na aktivno sudjelovanje u građanskom životu. Ove godine Tjedan se obilježava od 12. – 19. travnja 2024. pod sloganom “Izrazi svoju viziju”. Budući se održava dva mjeseca uoči europskih izbora, u središtu su teme povezane s demokracijom i europskim izborima.

Lana

Life-hack  – što je to i imaš li ga?

Life-hack predstavlja svojevrsni trik ili koristan savjet koji pomaže riješiti određeni problem na najjednostavniji i najbrži način. Podsjećamo kako se u slučaju life-hacka ne radi o stvaranju nečeg novog (osim ideje), već o kreativnoj upotrebi nečega što već postoji. Nas to jako podsjeća na koncept ponovne upotrebe, pa u tom smjeru želimo i vidjeti vaše primjere. Mi tražimo takav, ali “zeleni!”

Za ilustraciju, pobjednici i prijavitelji prošlih izdanja natječaja, osvojili su nas idejom kako ponovo koristiti plastične kapsule za kavu, od ambalažu šampona izraditi držač za kozmetičke proizvode, od kore naranče osmisliti blagdanske ukrase, a od divljeg kestena deterdžent za rublje. Sve ideje i sve vrste otpada dolaze u obzir – razmišljaj o starim odjevnim predmetima, promijeni sudbinu hrani koja propada, udahni novi život staklenci omiljenog umaka, hrpama starih novina koje nono ima naviku kupovati svaki dan, podijeli recept omiljenog homemade sredstva za čišćenje stana…niz ide u beskonačnost, kao i tvoja kreativnost. 

Pohvali se svojom inovacijom i osvoji e-romobil!

Za ulazak u ovogodišnju utrku za e-romobil potrebno je:

  1. snimiti kratki video (maksimalnog trajanja do 1 minute) ili izraditi foto kolaž kojima će se na jednostavan i jasan način predstaviti life-hack, od kojeg mogu drugi naučiti i početi primjenjivati u svom životu, živjeti zelenije, a važno je:
  2. podijeliti ga javno objavom na nekoj od društvenih mreža (Instagram / Facebook) ili YouTube kanalu, uz obavezne hashtagove #zelenilifehack2024 #žlica
  3. ispuniti kratku online prijavnicu.

VAŽNO! Objave bez ispunjene online prijavnice za sudjelovanje u natječaju neće biti uzete u razmatranje za osvajanje nagrade. Jedan prijavitelj može podnijeti više prijava.

Kriteriji

Na temelju karakteristika prijavljenih radova, procjenjivat će se:

  • drugačije viđenje problema, odnosno njegovog rješenja (kreativno predstavljanje)
  • ušteda resursa (vremena, truda, financija, naročito prirodnih resursa)
  • jednostavnost primjene / korištenja
  • jednostavnost i razumljivost prezentacije
  • korist velikom broju ljudi (broj osoba koje su objavu vidjeli, podijelili).

U slučaju da, prema mišljenima stručnog žirija, prijave ne udovoljavaju navedenim kriterijima, organizator zadržava pravo ne dodijeliti nagradu.

Rokovi

Svoje radove možete objavljivati na gore navedene načine i ispuniti online prijavnicu od dana objave natječaja (10. travnja) pa sve do 1. svibnja 2024. U roku od 5 dana od isteka roka za prijave, proglasit ćemo pobjednika_cu na kanalima komuniciranja ŽLICA-e: web stranici Fermaj, FB grupi Žmergovog info-centra za mlade, a potom i posebnom reportažom u izdanju e-magazina Fermaj za mjesec lipanj. Organizator zadržava pravo produljiti rok za prijave.

Eni

Gdje me čeka moj e-romobil?

Nakon proglašenja, pobjednik je dužan stupiti u kontakt s organizatorom nagradnog natječaja radi dogovora oko utvrđivanja kriterija (godišta, prebivališta, školovanja/zaposlenja u Opatiji), preuzimanja nagrade i potpisivanja dokumenata o preuzimanju nagrade i Izjave o odricanju od odgovornosti.

Organizator nagradnog natječaja

Natječaj provodi Udruga Žmergo u sklopu projekta Žmergov info-centar za mlade – ŽLICA kojeg financira Grad Opatija.

Eventualna pitanja i podrška u vezi prijave dostupni su na fermaj@zmergo.hr  i 098 / 91-555-37.

Komentari