Zamjenik župana Vojko Braut: Nedorečenost regulative koči sufinanciranje županijskog linijskog prijevoza

50

Izdana je suglasnost ravnatelju ŽLU Cres za dovršetak druge faze radova dogradnje trajektnog pristaništa Porozina, odnosno izgradnju privezišta u uvali Trebenež, izvijestio je na redovitoj konferenciji za novinare zamjenik župana Vojko Braut.

Izgradnjom privezišta omogućit će se privezivanje još jednog trajekta kada vremenski uvjeti to ne dozvoljavaju u samom trajektnom pristaništu Porozina. Ukupna vrijednost investicije iznosi 4,1 milijuna kuna, od kojih je 2 milijuna kuna osiguralo Ministarstvo mora, prometa i veza, 930 tisuća Primorsko-goranska županija te 1,25 milijuna kuna ŽLU Cres. Na javnom natječaju odabrana je ponuda tvrtke SUN ADRIA d.o.o., a rok završetka radova je četiri mjeseca.

Nastavak potpore PGŽ-a jedinicama lokalne samouprave

Projektima jedinica lokalne samouprave s područja Primorsko-goranske županije dodijeljeno je 2,4 milijuna kuna iz proračuna PGŽ-a, informirao je resorni pročelnik Ljudevit Krpan. Programom je obuhvaćeno 18 općina i gradova, a poduprlo se 13 projekata ravnomjernog razvitka s iznosom od 1,9 milijuna kuna, a s iznosom od po 250 tisuća kuna projekti razvoja otoka i izrade projektne dokumentacije.

Podsjetivši na nedavnu odluku o raspodjeli tri milijuna kuna projektima s područja Gorskog kotara te za razvoj mreže sanjkališta, pročelnik Krpan ustvrdio je kako je ovo nastavak programa potpore PGŽ-a lokalnim razvojnim projektima na koju JLS-ovi mogu računati i ubuduće, a osigurat će im se i pomoć u pripremi projekata za apliciranje na Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Plan djelovanja civilne zaštite PGŽ-a

Predstavljen je i Plan djelovanja civilne zaštite PGŽ-a. Prema riječima pročelnika Ureda županije Gorana Petrca, radi se o temeljnom dokumentu na osnovu kojeg postupaju operativne snage civilne zaštite u slučaju velikih nesreća ili katastrofa. Definirano je šest osnovnih rizika: požari, potresi, poplave, pandemije, tehnološke nesreće, veliki led i snijeg te veliki vjetar.

Kako je pojasnio, riječ je o Planu donijetim 2019. godine koji je usklađen s aktualnom zakonskom regulativom te su ažurirane informacije o broju stanovnika, postojećoj infrastrukturi i uvršteno je mišljenje Pravobraniteljice za invalidne osobe vezano za postupanje s invalidnim osobama u slučaju nesreća. Operativne snage na području PGŽ-a broje oko 700 pripadnika te se redovito obučavaju, kazao je pročelnik i dodao da su se u subotu u Centru za obuku u Šapjanama održale vježbe pružanja prve pomoći i postavljanja šatora.

Najavljen prosvjed prijevoznika županijskog linijskog prijevoza

Na pitanje novinara o najavi prosvjeda prijevoznika županijskog linijskog prijevoza, zamjenik župana Braut odgovorio je kako još niti jedna županija u Hrvatskoj nije ugovorila linijski prijevoz kao javnu uslugu u smislu raspisivanja natječaja prema propisima EU. Primorsko-goranska županija pripremila je sve dokumente i materijale, rekao je zamjenik, ali je na opreznosti radi nedorečenosti regulative.

Konkretno, izrađene su tri studije kojom su utvrđene minimalna i održiva mreža linija te trošak izvedbe koji se procjenjuje na devet za minimalnu, odnosno 30 milijuna kuna za održivu mrežu, zavisno o kretanjima cijene energenata na tržištu.

Kako je naveo, problem predstavlja što država nije osigurala dovoljan iznos financiranja, a sredstva koja su i osigurana, dodjeljuju se godinu po godinu dok je županija dužna potpisati ugovor s prijevoznikom na sedam godina. Nakon održanog sastanka u resornom Ministarstvu, očekuju se detaljnije informacije.

Zamjenik župana Vojko Braut naveo je i kako je netočna informacija da se javni prijevoz u PGŽ-u ne sufinancira. Po 10 milijuna kuna osigurano je za otočni prijevoz i prijevoz učenika, od kojih je dio i u Gorskom kotaru, rekao je zamjenik i dodao da je u proračunu PGŽ-a za 2022. godinu predviđen iznos od tri milijuna kuna za održivost javnog prijevoza na području gradova i općina.

Osvrnuvši se na Gorski kotar, naveo je da, osim iznosa subvencije, od strane prijevoznika Arrive d.o.o. istaknut je i problem nedostatka vozača kao i pad broja putnika tijekom pandemije.

Zaključio je da će PGŽ ispuniti obvezu objave namjere raspisivanja javnog poziva u oglasniku javne nabave Europske unije do kraja 2022. godine te raspisivanja javnog poziva godinu dana nakon objave namjere.

L.B.

Komentari