Zamjenik Braut uručio priznanja najuspješnijim inovatorima Primorsko-goranske županije

105
inovatori pgž

Zamjenik župana Vojko Braut i resorna pročelnica Alessandra Ban uručili su priznanja ovogodišnjim najuspješnijim inovatorima s područja Primorsko-goranske županije.

Na natječaj je pristiglo 17 prijava od kojih devet mladih inovatora do 30 godina starosti. Osigurana sredstva u iznosu od 20 tisuća eura raspoređena su na način da za prva tri mjesta na listi nagrada iznosi 2.500 eura, druga tri mjesta 1.700 eura te treća tri mjesta po 1.200 eura. Posebno se stimuliraju najviše rangirane tri inovacije mladih autora kojima je odobreno dodatnih 600 eura, odnosno 400 i 200 eura.

Zamjenik Braut čestitao je inovatorima na kreativnosti i inovativnosti uz zahvale na doprinosu društvu te zaželio još mnogo uspješnih godina rada i stvaranja. Pročelnica Ban podsjetila je kako Primorsko-goranska županija još od 1995. godine putem javnog natječaja odabire najbolje inovacije te dodjeljuje inovatorima bespovratna poticajna sredstva za njihov razvoj.

Tako je do danas sufinancirano 239 najboljih inovacija s iznosom od preko 527 tisuća eura. Od 447 sufinanciranih inovacija, preko 331 su zaživjele, njih 134 dospjele na tržište dok je za 228 inovacija izrađen prototip.

Nagrađeni inovatori i inovacije u 2023. su, za prve tri inovacije, Zlatko Šakić i Nela Šakić „Rukopres – ručna preša“, Beatta Ugrin „Rotirajuća klupa za park“ i Neven Brubnjak „Solarni destilator“. Druge tri inovacije, Dean Caput „Solarni pametni semafor“, Silvano Radošević „Nosač kućice na stablu“ i Bela Nemet „Instrument za provjeru sukladnosti mesa i mesnih prerađevina“. Treće tri inovacije, Darinko Šarlija „Rotirajuća slikarska paleta“, Tomislav Matić „Uređaj za mjerenje koncentracije plinova u prostoriji“ i Nika Grgurić „Multifunkcionalni luk“.

Preostalim kandidatima čije su inovacije rangirane od 10. do 17. mjesta kao doprinos uloženom trudu i poticaj inovativnom radu u idućim godinama dodijeljeno je po 325,00 eura.

U ime nagrađenih na prijemu je zahvalio Tomislav Matić, a prisutni su održali kratke prezentacije svojih radova.

Komentari