Zambijski MUP: “Dokumenti Hrvata o posvajanju su lažni, djecu treba vratiti u Kongo”. MVEP: “To nije točno”

95
zambija

Na jučerašnjoj sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi govorilo se o slučaju osmero hrvatskih državljana koji su uhićeni u Zambiji. Podsjetimo, optuženi su za trgovanje ljudima, odnosno djecom koju su htjeli posvojiti iz DR Konga. Ročište bi trebalo biti u svibnju, a osmero hrvatskih državljana brane se sa slobode. Djeca za koju se sumnja da su potencijalne žrtve trgovine ljudima nalaze se u pritvoru jedinice za zaštitu djece okruga Ndola (CPU) na nepoznatoj lokaciji.

Španjolski predstavnik Juan Pablo Alban Alencastro rekao je sljedeće: “Osvrćući se na članak 25. Konvencije o zaštiti djece, stručnjak Povjerenstva rekao je da je Povjerenstvo dobilo informaciju da su u Zambiji uhićene osobe hrvatske nacionalnosti u slučaju nezakonitog međunarodnog posvojenja. Što je istraga utvrdila, uključujući i podrijetlo posvojenja? Jesu li djeca odvedena iz obitelji ili iz sirotišta? Koje je mjere poduzela Zambija kako bi osigurala da posvojenja, osobito međunarodna posvojenja, ne budu rezultat prisilnog nestanka?” pitao je, a prenosi Index.

Dickson Matembo, državni tajnik zambijskog ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti te voditelj izaslanstva odgovorio je da je osmero Hrvata prešlo u Zambiju iz DR Konga s djecom: “Zambijski granični službenici pregledali su njihovu dokumentaciju i kontaktirali službenike Konga. Ta su djeca došla iz sirotišta. Ovo nije bio prvi put da je ova skupina s djecom prešla granicu. Optuženi su za nezakonito posvajanje i provedene su istrage, a kongoanske vlasti su utvrdile da je njihova dokumentacija lažna. Vlasnik sirotišta iz kojeg su odvedena ta djeca bio je u bijegu, a slučaj je sada na sudu. Djecu je zaštitilo ministarstvo zajednice i socijalne skrbi u suradnji s kongoanskim vlastima nadležnim za skrb o djeci. Morali bi biti predani kongoanskoj vladi. Nakon prijema osobe u zatvor Zakon o zatvorskoj službi ovlastio je službenika zaduženog za određeni zatvor da zatvoreniku pruži informacije. Postojala je knjiga pritužbi i zahtjeva zatvorenika u koju su imali pravo nadležnom službeniku podnijeti zahtjeve za informacije ili sastanke s osobama. Nadležni službenik kontaktirao je tražene osobe i omogućio im pristup. Na zahtjeve stranaca obavljene su daljnje radnje s njihovim veleposlanstvima”, naveo je Matembo.

Ubrzo je stigla i reakcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova“Vezano uz netočne navode Dicksona Matemboa, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije, o slučaju osmero Hrvata optuženih u Zambiji, iznesenih jučer na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputit će službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi. Ministarstvo će upozoriti kako hrvatski državljani nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom. Pored toga ukazat će i na netočnost tvrdnje g. Matemboa, iz koje proizlazi da je osmero hrvatskih državljana u više navrata s djecom prelazilo granicu. Pogrešno je navedeno i kazneno djelo koje se hrvatskim državljanima stavlja na teret. Vezano uz navode da je dokumentacija hrvatskih državljana krivotvorena, Republika Hrvatska u ovom trenutku ne raspolaže službenom informacijom dobivenom od DR Konga, kao niti od Republike Zambije da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni. Sukladno Ustavu, Hrvatska će nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji”, navodi se u priopćenju MVEP-a, a koje donosi Index.

 

Komentari