Za vikend sve izglednije zahladnjenje, ali s burom i bez obilne kiše

70
vjetar

Ovogodišnji svibanj protječe u znaku ljetnog vremena, a temperature zraka povremeno dostižu srpanjske vrijednosti, dakle primjerenije su srcu ljeta. To će se za vikend promijeniti.

Prema večerašnjim prognostičkim modelima u subotu valja očekivati hladnu frontu. Zapuhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima vjerojatno s olujnim udarima, ali pljuskovi i grmljavina bit će uglavnom rezervirani za kopneni dio Hrvatske.

Modeli zasad ne sugeriraju na konkretne oborine u Istri koja je već pogođena sušom koja traje mjesecima. Kiša bi bila itekako potrebna poljoprivrednicima, ali prema svemu sudeći glavna karakteristika promjene vremena ponovno će biti bura, a ne kiša, što je obrazac koji nas prati godinu dana.

Temperatura zraka snizit će se za 10-ak stupnjeva Celzija, a zahladnjenje očekuje i veći dio središnje te zapadnu Europu gdje će biti jačih nevremena uz obilje oborina. Nažalost, stvaranje ozbiljne ciklone koja bi našem kraju donijela toliku željenu kišu nije izgledno, javlja IstraMet.

L.B.

Komentari