Za kraj ekstremno tople veljače, Afrika nam šalje ogromne količine saharskog pijeska

139
saharska prašina

Na samom kraju ovogodišnje veljače koja će klimatološki ostati zabilježena kao jedna od najtoplijih, ako ne i najtoplija u povijesti mjerenja, stiže nam masivna pošiljka afričkog pijeska, javlja IstraMet.

Dugotrajna ciklogeneza koja će se intenzivirati u Genovskim zaljevu krajem idućeg tjedna, a koja će započeti novim prodorom s Atlantika već u ponedjeljak, donosi vrlo turbulentno vrijeme velikom dijelu Europe.

Na prednjoj strani ciklona naši će se krajevi naći u jakom južnom visinskom strujanju zraka, a ciklone će povući i vruć zrak iz Sahare gotovo do Sicilije i juga Grčke. Prve velike vrućine tako stižu na sjever Afrike, a primjerice u Libiji vrijednosti bi mogle porasti i do 35 °C.

U jakim južnim visinskim strujama stiže nam i ogromna količina saharskog pijeska koji će do kraja idućeg vikenda prodrijeti duboko na sjever Europe. Padat će prljava kiša, a vjerojatno će i kvaliteta zraka biti niža, što se naročito odnosi na razinu PM 2.5 čestica.

Takvo stanje potrajat će danima, a naznake za smirivanje vremena postoje tek u drugom dijelu prve dekade ožujka. Naravno, ništa zimskog osim snijega u najvišem gorju nema na vidiku.

Komentari