Za 10 dana kreću obavezne covid-potvrde za kafiće, trgovačke centre… Vlada: To nije točno!

55

Prema pisanju Indexa, covid-potvrde mogle bi se uvesti iza blagdana Svih svetih za sve sve ugostiteljske objekte, restorane, kafiće, trgovačke centre, za sve proslave, okupljanja, festivale i sva okupljanja u zatvorenom prostoru.

Ipak, glasnogovornik Vlade Marko Milić poručio je kako je riječ o netočnoj informaciji.

Oglasio se i ministar zdravstva Vili Beroš. ”Pročitao sam da se u medijima navodi da kreće upotreba od 1. studenog. Nije još preciziran niti rok niti opseg. Načelno se razgovara o svemu, kazao je.

Podsjetimo, Nacionalni stožer civilne zaštite 4. listopada uveo je covid-potvrde za zaposlene u zdravstvenu i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli covid-19, a ta se obveza uvela i za dio pacijenata.

Prema odlukama Stožera, svi zaposlenici zdravstvenog i sustava socijalne skrbi koji dolaze na posao, a nemaju covid-potvrdu dobivenu na temelju preboljenja virusa ili cijepljenja, moraju se testirati najmanje dva puta u sedam dana ili ne mogu doći na posao.

Obveza se odnosi na zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te na privatne zdravstvene radnike, kao i na sve zaposlenike u socijalnoj skrbi, uključujući i ustanove socijalne skrbi, udruge, vjerske zajednice i druge ustanove koje obavljaju socijalnu skrb.

Dokaz da su testirani, cijepljeni ili da su preboljeli zarazu od 4. listopada moraju imati i pacijenti kod kojih se planira hospitalizacija, provedba dijagnostičko-terapijskih zahvata kod kojih se generira aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, kao i oni kada postoji visok rizik od širenja koronavirusa. Odnosi se to i na osobe koje su pratnja na porodu, ali i na posjetitelje osoba koje su smještene u bolnici.

Izuzetak od obveze dokazivanja covid-statusa imaju pacijenti koji u zdravstvenu ustanovu dolaze radi pružanja hitne medicinske skrbi, oni koji koriste usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i oni koji trebaju skrb zbog sumnje na bolest uzrokovanu koronavirusom ili liječenje te bolesti.

Izuzetak su i djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata, kao i ona koja odlaze u posjet hospitaliziranim roditeljima ili braći i sestrama, javlja Index.

L.B.

Komentari