Xv. Učkarski samanj okupio je tisuće posjetitelja na gotovo tisuću metara nadmorske visine

174
Učkarski samanj

U srcu Parka prirode Učka, na Poklonu, u nedjelju 3. rujna, održan je tradicionalni XV. Učkarski samanj. Uz odličnu feštu i dobro raspoloženje, više tisuća posjetitelja upoznalo se s lokalnim proizvodima, starim zanatima, autohtonim pasminama životinja, a cijeli dan uživalo se u bogatom kulturno-zabavnom, dječjem i edukativnom programu, uz raznovrsnu ponudu jela i pića.

U Centru za posjetitelje Poklon, Stipe Božić, proslavljeni alpinist, putopisac, gorski spasioc te filmski snimatelj i redatelj, održao je inspirativno predavanje „Penjačevi zapisi“ tijekom kojeg je predstavio svoju najnoviju, autobiografsku knjigu te je posjetitelje, koji su se okupili u velikom broju, upoznao s manje poznatim detaljima koji su obilježili njegov životni put. Na terasi Planinskog bara, u sklopu Centra za posjetitelje, tijekom popodnevnih sati vladala je odlična atmosfera za koju su se pobrinuli legendarni Anelidi, a tijekom cijelog trajanja sajma, posjetitelji su mogli razgledati interpretacijski postav Parka prirode Učka te na moderan i inovativan način saznati više informacija o prirodnoj i kulturnoj baštini ovog područja.

Učkarski samanj

U šumskom ambijentu Učionice u prirodi, glumci iz riječkog Gradskog kazališta lutaka, razgibali su najmlađe posjetitelje sajma te su pričopredstavom „Čarobna svirala“ naglasili važnost kretanja, ali i razvoja mašte, pažnje, kreativnosti i jezičnog korpusa kod djece.

Učkarski samanj

Na glavnoj pozornici posjetitelji su mogli vidjeti i poslušati nastupe KUD-a Zlatela i Etno skupine Šćike, a predstavili su se i učenici područnih škola Veprinac i Ičići. Posjetitelje je kroz program vodio Robert Ferlin, a zatvaranje jubilarnog petnaestog samnja pripalo je popularnim Koktelsima.

Na preko pedeset prodajnih štandova predstavila su se obiteljska gospodarstva, poljoprivredne zadruge, male tvrtke i obrti sa svojim proizvodima, među kojima su se našli eko certificirani sir i piva, pršuti, maslinovo ulje, rakije i likeri, proizvodi od vune i drva masline, med, domaći gin, maslinovo i aromatično ulje, proizvodi od aronije, veprine, ljekovitog bilja, voće, džemovi, slastice, prirodna kozmetika…

Učkarski samanj

Učkarski samanj održan je u prepoznatljivom, tradicionalnom obliku te je još jednom posjetiteljima s Kvarnera, iz Istre i ostatka Hrvatske te stranim turistima prezentirao potrebu za njegovanjem tradicije ovog kraja, kao i potrebu očuvanja prirode i malih lokalnih gospodarstava.

Učkarski samanj Učkarski samanj Učkarski samanj

 

Komentari