Vršnjačko nasilje u Zagrebu: “Sinu su mi stavili omču oko vrata i vukli ga ispred škole”

82

Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja zabilježen je u Hrvatskoj 2. svibnja u 18 sati. Naime, u dvorištu jedne osnovne škole u Zagrebu osmogodišnjeg je dječaka skupina dječaka, s kojom se inače znao družiti, verbalno prisilila na igru užetom iako je on rekao da je to opasno.

“Moj sin je stajao i držao se za ogradu, a taj stariji dečko ga je štrikom ‘zahaklao’ za vrat i povukao. Držao se za štrik za njegov vrat. Uspio se nekako izmiljogiti i izvući glavu da mu uže ne dođe s prednje strane vrata”, ispričala je za 24sata majka dječaka. Sljedećeg dana majka je dječaka odvela u bolnicu gdje su mu utvrdili ozljedu te je slučaj prijavila policiji.

Ono što još više začuđuje jest činjenica da su u to vrijeme u blizini školskog dvorišta bili roditelji, koji su sve prikazali kao dječju igru te joj se nitko nije ispričao. Bio je vani oko 30 minuta, sve dok po dječaka nije stigla majka i vidjela da ima ozljedu na vratu. Kada je pitala dječake što se dogodilo, oni su odgovorili da su ga potezali užetom. Kako je uopće došlo do takve “igre” nije poznato.

Majka je istakla da je jedan dječak, stariji od ostalih, koji je zapravo natezao i ozlijedio njezinog sina, s nekog gradilišta ili dvorišta u blizini donio četiri ili pet štrikova od debelog užeta.

“Povlačili su ga i drugi dečki, no taj najstariji mu je nanio ozljedu. Na vratu me je ostao biljeg što su potvrdili i u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj gdje sam odvela sina sljedeći dan na pregled. Pokušali smo navečer hladiti mjesto ozljede, no sljedećeg jutra nije mogao pomaknuti vrat pa sam ga odvela liječniku da ga pogledaju”, kazala je 32-godišnja majka.

Dječak se sada boji ići u školu, a liječnici su mu postavili radnu dijagnozu fizičkog zlostavljanja, odnosno nanošenja ozljede od strane druge osobe te mu propisali mirovanje, krioterapiju i analgetike.

U policijskoj postaji krim-tehničari su fotodokumentirali ozljedu te podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog nanošenja tjelesne ozljede prema osobi posebno ranjivoj zbog njezine dobi. Kako je riječ o djeci, ona ne mogu kazneno odgovarati već im se određuju odgojne sankcije. Automatizmom se u slučaj uključuje i nadležni Centar za socijalnu skrb.

Majka žrtve kaže kako je njoj jedino važno zaštititi sina i spriječiti da ga vršnjaci i dalje zlostavljaju, a sve ostalo neka rješavaju nadležne institucije kojima su prijavili cijeli slučaj i obratili se za pomoć.

U školi na čijem se igralištu odvijalo nasilje i koju dječak žrtva pohađa kratko su potvrdili da su upoznati sa slučajem. “Događaj se dogodio izvan školskog vremena učenika i škola je postupila sukladno propisima i obavijestila nadležne institucije”, odgovorila je na upit 24sata ravnateljica škole.

L.B.

Komentari