Vojko Obersnel odgovorio Katarini Peović: “Rijeka ima javni gradski prijevoz i imat će ga i dalje”

109

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel putem svog bloga odgovorio je upućene kritike Radničke fronte i Katarine Peović, koja je istaknula kako će Rijeka ostati bez javnog prijevoza.

“Čini se da predizborno vrijeme budi najbolje i najgore u političarima, ali i u medijima.

Nedavno se u Rijeci predstavljala lijevo-zelena koalicija stranaka koja izlazi na parlamentarne izbore. U tom su predstavljanju, umjesto svog programa, ponudili prilično ispraznu kritiku lokalne gradske vlasti, prozvali mene osobno i stavili mi na teret niz zamjerki koje nemaju uporište u istini.

Lijevo-zelena koalicija svojim je predstavljanjem u Rijeci ovog vikenda vrlo zorno pokazala zašto u Hrvatskoj desnica uspijeva biti sve glasnija, buja i pokušava dominirati političkim prostorom.

Naime, biti na lijevoj poziciji, ići na nacionalne izbore za Sabor, odnosno Vladu, a bazirati predstavljanje svojeg programa na lokalnim temama i to isključivo kritizerski, u gradu koji je gotovo pa posljednja oaza lijeve misli, svjetonazora i djelovanja – to dokazuje nezrelost i nerazumijevanje momenta i okvira u kojima živimo.

Čisti defetizam pulsira iz riječi Katarine Peović kada kaže: „Na izbore ne izlazimo zbog rezultata, naša je politička misija govoriti o problemima…“! To se zove – salonsko ljevičarenje. Jer puno teže no govoriti jest raditi u korist obespravljene većine. A kada bi lijevo-zelenoj koaliciji misija bila raditi u korist obespravljenih, onda bi o mnogim problemima znali mnogo više no što pokazuju da znaju.

Ako je suditi po medijskim člancima, sukus predstavljanja ove koalicije u Rijeci svodi se na kritiku javnog gradskog prijevoza, kritiku riječke privrede i poziv građanima na izlazak na izbore,” napisao je u uvodu Vojko Obersnel.

U svezi s gradskim prijevozom na području Rijeke, Vojko Obersnel nadodao je kako Rijeka neće ostati bez javnog prijevoza, no priznao i postojeće probleme: “Prije svega, Rijeka ima javni gradski prijevoz i imat će ga i dalje. Autotrolej se nalazi u određenim problemima s likvidnošću zbog pada prodaje karata uzrokovanog ograničenim kretanjima zbog koronavirusa. Pritom je u potpunosti izostala podrška države, ne samo Autotroleju, nego svim javnim prijevoznicima. No, unatoč tome, Rijeka neće ostati bez javnog gradskog prijevoza. Puno zanimljivije od kritizerstva bilo bi čuti na koji način lijevo-zelena koalicija predlaže rješavanje problema u kojem se trenutno nalazi Autotrolej, ali to, nažalost, nismo čuli. Netočna je i računica koju iznosi Katarina Peović o tome da Grad i ostale JLS u prihodu Autotroleja sudjeluje s tek 30%. Trebali bi znati čitati proračun pa bi onda došli do podatka da se u prihodu Autotroleja sudjeluje s 41%, što uključuje i subvenciju po socijalnom programu i otplatu kredita za nabavku novih autobusa. A treba imati na umu i činjenicu da se umirovljenici i stariji od 65 godina u autobusima Autotroleja voze gotovo besplatno.”

Potom, gradonačelnik Obersnel istaknuo je:

“Što se tiče drugih svjetonazorskih tema, nisam primijetio da je itko iz lijevo-zelene koalicije izašao pred javnost, zagrmio predstavnicima „crnih košulja“ kada su se postrojavali i pokazivali zube. Ili kada su prijetili organizacijom nemira u Rijeci koja se spremala umjetničkim činom podsjetiti na svoju antifašističku prošlost. Nisam primijetio ni da su predstavnici lijevo-zelene koalicije ikako istupili ukazujući na sramotne i strahotne prozivke Rijeke nakon upriličenog programa otvorenja EPK koji je odaslao snažne poruke tolerancije, zajedništva, modernog antifašizma i otvorenosti, poruke koje su isprovocirale desničarske portale, medije i pojedince. Kako to da je lijevo-zelena koalicija ostala izvan barem verbalnog zagovaranja poruka koje je poslala Rijeka? Bella ciao bila je prije samo par mjeseci trn u oku radikalne desnice. No, Katarina Peović i njeno društvo tada je salonski – šutjelo.  

Toliko o okvirima svjetonazora i istinskoj borbi za vrijednosti koje se zagovaraju.

Nadalje, reindustrijalizacija Rijeke zelenom modernom privredom zvuči kao neka lijepa želja i ponuda lijevo-zelene koalicije, ali ne saznajemo koja je to zelena privreda i na koji način bi je predstavnici ove koalicije uveli u Rijeku, gdje bi je organizirali i kako? Bi li je nametnuli poduzetnicima ili bi se oni sami njome bavili umjesto bivanja uposlenima u javnom sektoru riječkih ustanova i institucija?

Posebno me u tom smislu zabavljaju stavovi pojedinaca iz lijevo-zelene koalicije koji svoj kruh zarađuju na Riječkom sveučilištu kojem je ova politika Grada Rijeke bez naknade prepustila možda najvrjedniji dio građevinskog zemljišta na kojem je izgrađen Sveučilišni Kampus, kao i zemljište za izgradnju sveučilišnih stanova za mlade znanstvenike. Je li to rad SDP-a u korist bogate elite koji spominje gospođa Peović?  Možda smo ta najvrijednija zemljišta ipak trebali skupo prodati investitorima u zelenu privredu?

Ako je cilj na ovim izborima jedne politike zamijeniti drugima, a ne zamijeniti samo lica, onda su nužnost u predstavljanju stranaka i platformi – programi i politike. A nakon predstavljanja lijevo-zelene koalicije, ništa ne znamo o njihovu programu i politici koju zastupaju kao ni o budućem načinu njezina provođenja.

Rijeka je u svoje osnovne škole uvela građanski odgoj i obrazovanje, i to kao prvi grad u Hrvatskoj, i to zahvaljujući politici koju ovdje provodimo, a ne zahvaljujući slučajnosti. Učinili smo to jer želimo da Rijeka bude sredina slobodnomislećih građanski obrazovanih mladih ljudi, spremnih za život u građanskom društvu za koje se Hrvatska već odavno deklarativno opredijelila, spremnih za demokraciju.

Nasuprot tome, bolno je gledati, ne toliko mlade, ali ipak mlade ljude koji nude parole bez jasnih odgovora na pitanja – kako i čime? Tužno je gledati mlade ljude koji zastupaju salonski ljevičarski populizam, ne informiraju se, ne nude nadgradnju pozitivnih projekata, nego samo bezidejno kritiziraju ne shvaćajući da iz Rijeke mogu poslati kud i kamo važnije poruke ostatku Hrvatske od jadikovki o problemima lokalnog javnog gradskog prijevoza.

I za kraj želim dodati kako smatram da bi primjereniji naziv ove koalicije bio zelena – lijeva koalicija.”

Komentari