Vize za Ameriku ukinute, ali… Pogledajte kakav je postupak od 7 koraka

90

Od danas hrvatski državljani više ne trebaju vize za ulazak u SAD u trajanju do 90 dana u turističke i poslovne svrhe. No, za školovanje ili trajniji boravak viza je i dalje potrebna.

Da biste ušli u SAD, najmanje 72 sata prije polaska potrebno je prijaviti se u sustav ESTA. Riječ je o sustavu američke Agencije za carine i graničnu zaštitu, koji utvrđuje podobnost za ulazak u SAD. Ipak, kako piše Jutarnji list, taj sustave ne utvrđuje može li putnica ili putnik ući u SAD. ESTA prikuplja biografske podatke te odgovara na pitanja definirana unutar mehanizma VWP. Pravo na ulazak utvrđuje se po dolasku u Sjedinjene Države, a odluku donosi časnik Agencije za carine i graničnu zaštitu. Dakle, postoji mala mogućnost da se osobi onemogući ulazak u SAD po dolasku, a časnik CBS nema obvezu argumentirati odluku osobi kojoj je onemogućen ulazak.

CBS preporučuje prijavu u ESTA čim osoba počne pripremu za put u SAD, a u svakom slučaju prije nego što kupi zrakoplovnu kartu. Za ulazak u SAD potrebno je imati važeću putovnicu i kopiju stranice sa slikom priložiti prijavi, koja pak ima sedam koraka. Putnice i putnici u sklopu programa VWP ne moraju imati posebni plan putovanja u SAD-u prije nego što se prijave na ESTA čija autorizacija u pravilu vrijedi dvije godine. Osobe s važećom vizom B1/B2 mogu ih koristiti za putovanje do roka trajanja.

L.B.

Komentari