Virusni imunolog Luka Čičin Šain: “Već unutar samog omikrona ima 50, 60 varijanti”

94

U mreži Prvog HRT-a gostovao je virusni imunolog Luka Čičin Šain, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin i voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Iva Pejnović Franelić.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin kazala je kako je četvrti val u silaznoj putanji u posljednja tri do četiri tjedna. Iako još uvijek nema službene potvrde omikron varijante u Hrvatskoj, ona se očekuje danas. „Radi se o jako zaraznoj varijanti, u JAR-u je dominantna u odnosu na delta soj. Do porasta je došlo u Africi u dva do tri tjedna, ova varijanta se može brzo širiti te može već sada globalno doći do zaraze,“ kazala je Pavić Šimetin.

Luka Čičić Šain govorio je što znamo o omikron varijanti: „Imamo informacije iz genetske sekvence. Utvrdili smo da ima i znatan broj varijacija unutar omikrona, nekakvih 50, 60 različitih varijanti. Ona se u Africi širi brzo, ali sve treba staviti u jedan kontekst, Afrika je po mnogo čemu drugačija od Hrvatske. Dob je u Južnoj Africi puno niža, prokuženost je relativno vrlo visoka. Informacije iz Afrike treba staviti u kontekst sredine gdje su one primijećene. Tek se kreće s izoliranjem i testiranjem. Sve je to još u povojima. Već bi mogli do kraja tjedna imati informaciju iz eksperimentalnih studija te ćemo onda znati na čemu smo. Jedna od teorija jest da je moguće da je ova varijanta dobila mutaciju pokupivši isječak genetskog materijala drugog virusa, vjerojatno nekoga koji uzrokuje prehladu.“

Za sada stoji da će osobe s varijantom omikron ići u dvotjednu, a ne u desetodnevnu izolaciju: „Slično je onome kada je dolazila delta varijanta. Mi ne možemo spriječiti dolazak omikrona u Hrvatsku, moguće da je on već tu i da će se danas potvrditi. Ono što možemo napraviti jest usporiti taj ulazak i širenje u Hrvatskoj. To nam je važno da dobijemo određeno vrijeme, da bi mogli biti efikasniji, poglavito na kraju u liječenju toga soja. Usporavanje je izuzetno važno“, kazala je Pavić Šimetin.

WHO je upozorio da sprečavanje putovanja neće spriječiti širenje omikrona. „Većina zemalja u ovom europskom prostoru u zadnje vrijeme intenzivira i pooštrava mjere. Politike u vezi s ograničavanjem putovanja su nacionalne odluke. Svaka bi zemlja trebala provesti analizu rizika i koristi“, dodaje Pejnović Franelić.

Luka Čičin Šain ističe da su u brojnim njemačkim pokrajinama na snazi tzv. 2G mjere: „Osobe koje nisu cijepljene, a nisu niti preboljele koronavirus, one su ograničene u svojem kriteriju. To ne znači da se ne može otići u dućan, ali ne mogu otići u fitness centar ili bazen. Mnogi od tih centara ili javnih ustanova se zatvara. Primjerice u mojem gradu je zatvoren bazen za sve, čak i za one koji su se cijepili ili preboljeli koronavirus.„

Što se tiče booster doza, Čičin Šain kaže da ne treba kalkulirati i da, ako je moguće, treba krenuti po tu dozu. „Delta virus je sveprisutan, brojke su kriminalno visoke. Govorimo o trendu pada, ali to treba staviti u kontekst. Sada imamo 30 i nešto posto pozitivnih, imamo tisuće ljudi koji se svakoga dana dijagnosticiraju. To ne govori da je situacija dobra već govori da je ona mrvicu bolja nego prije nekoliko tjedana. Taj broj može opet krenuti prema gore, ako se opustimo. Ovo je jedan vrlo blagi pad“, kazao je Čičin Šain za HRT.

L.B.

Komentari