Vikend na Kvarneru uz jaku buru i niske temperature. Pahulje moguće i na dijelu Kvarnera

34

Vrijeme se početkom ovoga tjedna postepeno stabiliziralo, oborina je bilo tek povremeno u gorju dok su sunčana razdoblja napokon prevagnula u borbi s oblacima pa je vani bilo i ugodno s obzirom na nešto niže temperature. Takvo je vrijeme bilo samo uvertira u ono što slijedi do kraja tjedna, još malo niže temperature i još malo više sunca, piše RiMeteo.

Naše se područje trenutno nalazi na samome rubu grebena anticiklona od kojih se jedna nalazi kod Azora te se spaja s drugom preko Engleske kod Skandinavije i time čine anticiklonalni blok, no ne baš uobičajen (Atlantik – Grenland ). Treća (trenutno najjača na svijetu) se nalazi na području Kazahstana i Mongolije te s one prve dvije zaokružuju ciklonalne sustave koji su ostali zarobljeni na području Turske, Ukrajine te Kaspijskog jezera, prenosi RiMeteo.

Državni hidrometeorološki zavod je upozorio: Budite na oprezu zbog niskih temperatura koje se očekuju. Mogući su neki zdravstveni rizici kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika. Zbog iznimno niskih temperatura izdao žuto upozorenje za osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku, kninsku, riječku i splitsku regiju. Zbog jake bure je izdano narančasto upozorenje za Kvarner i Kvarnerić te za područje Velebitskog kanala.

U subotu će biti pretežno sunčano i vrlo hladno vrijeme, poslijepodne uz porast naoblake. Uz više oblaka krajem dana i u noći na nedjelju može biti mjestimičnog slabog snijega. Puhat će slaba do umjerena, na Kvarneru prijepodne ponegdje jaka bura, danju će postupno oslabjeti te na moru zapadne Istre okrenuti na slab jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od -10 do -1 °C, dnevne vrijednosti između 2 i 5 °C.

Djelomice sunčano do pretežno oblačno vrijeme uz mogućnost slabih oborina obilježit će nedjelju, u unutrašnjosti Istre snijega, a uz obalu susnježice. Ne očekuju se značajnije količine oborina. Puhat će slabo jugo i istočnjak. Jutarnje temperature zraka od -4 do 0 °C, dnevne vrijednosti između 2 i 6 °C, izvještava Istra Met.

Komentari