[VIDEO]Muškarac teško zlostavljao pse u Daruvaru

47

Prošli tjedan, točnije 27. srpnja Udruzi Animalex koja se bavi pravnom zaštitom životinja stiglo je nekoliko snimki fizičkog zlostavljanja pasa (3 odrasla psa i 4 štenca) koje su snimljene u selu Doljani kod Daruvara. Nakon što je cijeli slučaj prijavljen policiji u Daruvaru, policija je kazala da ovo kazneno djelo nije u njihovoj nadležnosti. Dotični gospodin sa snimke, prema izjavama očevidaca, to radi već 17 godina.

Za Dnevnik.hr glasnogovornik PU bjelovarsko-bilogorske Dražen Medved kazao je: “Mi smo imali dojavu o mučenju životinja u Doljanima, no kako smo utvrdili da je na teren izašla veterinarska inspekcija, mi nismo izlazili. Za takve slučajeve nadležni su veterinarska inspekcija i komunalni redar.”

Iz Udruge Animalex kazali su: „Prošli tjedan primili smo mučna videa te su poduzete sve radnje kako bi se počinitelj kaznenog djela mučenja životinje te brojnih prekršaja po Zakonu o zaštiti životinja i Zakona o veterinarstvu sankcioniralo. Počinitelj J.C. je starija muška osoba, a biti će prekršajno i kažnjeno gonjena. U komentarima ovog posta objavit ćemo vam sve prijave.

Ispoštovati ćemo obećano te javno objaviti imena svih službenika koji su sudjelovali u postupku.

Prvotno su građani još prošli tjedan samostalno prijavili kazneno djelo PP Daruvar, na što su nakon obavljenog obavijesnog razgovora dobili odgovor da ovo kazneno djelo nije u njihovoj nadležnosti. Ovakav odgovor, po izjavi prijaviteljice, dao im je krim inspektor Goran Bogatić. Zadnjih 2 dana zvali smo spomenutu PP kako bi smo kontaktirali inspektora da se očituje o svojim navodima. Na telefon nisu odgovarali, ali kontaktirati ćemo glasnogovornika te PP pisanim putem objasniti da ovaj predmet jest u njihovoj nadležnosti.

Slučaj smo prijavili prvo veterinarskoj inspekciji te slučaj i čitavu dokumentaciju stavili na znanje višem veterinarskom inspektoru dr.vet.med. Mislavu Kučenjaku. Inspekcija je isti dan organizirala izlazak na teren te će uskoro biti privremeno oduzeti svi psi zlostavljača (3 odrasla psa i određeni broj štenaca). Veterinarsku inspekciju prvu smo na teren poslali iz razloga što su stručnjaci u svojoj profesiji te smo im(kako ćete vidjeti u prijavi) napomenuli da detaljno sastave zapisnik jer će taj zapisnik i ostala dokumentacija koju sastave biti dokaz u kaznenom postupku, a sam inspektor jedan od glavnih ispitanika, očevidac i svjedok.

Kaznena prijava naslovljena je na nadležno državno odvjetništvo ODO Bjelovar, kako ćete i vidjeti prema fotografijama iz komentara. Nakon provedenog kaznenog postupka, psi se presudom trajno oduzimaju vlasniku. Do okončanja psi će biti oduzeti privremeno, ali tijekom čitavog postupka biti će zbrinuti u skloništu. Sve poviše opisane radnje zakonski su tijek.“

Ujedno, u petak je organiziran live video na Facebooku, koji je vodila predsjednica udruge, Iris Ban Krošelj. Video možete pogledati na ovoj poveznici.

Komentari