[VIDEO] Prosvjed u Zadru – Žene u crnini pokopale nepravdu sudova!

150

Upali iskru pravde u mraku pravosuđa“ naziv je jučerašnjeg prosvjeda u Zadru, održanog u organizaciji Kluba studenata Antifjaka. Brojni Zadrani i Zadranke, studenti i studentice, okupili su jučer ispred Županijskog suda u Zadru.

Zadrani su jučerašnjim prosvjedom pokazali revolt nedavnom odlukom suca da se petorica mladića osumnjičenih za silovanje maloljetnice puste na slobodu uz mjere opreza.

Rasvjetljavanje mraka pravosuđa započeo je performansom žena u crnini koje pokopavaju nepravde sudova i okoline prema djevojčicama i ženama, a simboličnim paljenjem svijeća žele zapaliti iskru podrške svim djevojčicama i ženama žrtvama pravosuđa i pokazati im da teret krivnje kojeg nose zapravo je teret neodgovornog sudstva i licemjerne društvene okoline koja preispituje njihovu nedužnost i moralnost, a time nemoral i krivnju počinitelja opravdava. Da je iskra već zapaljena, potvrđuju najave prosvjeda pod nazivom “Pravda za djevojčice” i   u ostalim gradovima Hrvatske – Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli i Labinu.

U još jednom u nizu slučajeva nasilja nad djevojčicama i ženama, sudovi u Zadru su pokazali da im zaštita žrtve nije prioritet, kao ni, razmjerno zločinu, kazniti počinitelje.
Pokazali su nerazumijevanje
trauma djevojčica i žena, a potom ih i sami dodatno traumatizirali dugotrajnim
sudskim procesima prebacujući pritom dio krivnje s počinitelja na njih.
Umjesto društvenog korektiva
i mjesta ravnopravnosti, sudovi su (p)ostali nadgradnja ostalih institucija te
javnih i privatnih prostora koji djevojčice i žene ušutkavaju, etiketiraju i
diskriminiraju“, poručili su iz Kluba Antifijaka.

Objavljuje Antifjaka u Srijeda, 16. listopada 2019.

Komentari