Velimir Vrzić o mini u riječkoj luci: “Kada se oglase sirene za opću opasnost u mojem trbuhu će biti grč. Imam molbu za sve vas”

375
mina
Izvor: Screenshot Velimir Vrzić FB

Riječanin Velimir Vrzić povodni je istraživač i ekolog, koji je u dvije godine očistio more od 150 tona starih ribarskih mreža, a pronašao je nekoliko brodskih mina. Povodom, vađenja mine iz riječke luke te evakuacije stanovništva koje je planirano za nedjelju, 19. ožujka, Velimir Vrzić oglasio se na društvenim mrežama.

“EVAKUACIJA CENTRA GRADA ZBOG PRONAĐENE PODVODNE MINE U STROGOM CENTRU LUKE

– MOJ OSOBNI OSVRT –

U nedjelju 19.03.2023 grad Rijeka i njegov centar biti će pusti. Evakuacija 15 ulica započet će dan ranije U 22.00 sati sa osiguranim smještajem u Dvorani Mladosti. Stat će avionski, autobusni, željeznički promet i unutar „crvene zone“ zabranjeno je kretanje civila. Sve državne službe ujedinjene su kako bi zbrinuli stanovništvo grada Rijeke i evakuirale na sigurno. Zašto? U samom centru grada pronađena je podvodna mina iz II sv. rata. Velika razorna i opasna. Jako opasna. Zašto to pišem? Ima nas iz tu iz cijelog svijeta a ja imam jednu molbu. Molbu za sve vas. Kada se oglase sirene za opću opasnost u mojem trbuhu će biti grč. Grč za nekoliko istinskih heroja koji će zaroniti u more i dok mi budemo ispijali svoje nedjeljne kave i „žalili se“ kao pravi Balkanci nekoliko timova ronioca – specijalaca – podvodnih pirotehničara će se izmjenjivati kako bi na licu mjesta neutralizirali i onesposobili izuzetno opasno sredstvo namijenjeno samo sa jednu stvar. Da ubije.

I zato vas molim gdje god bili.

Dajmo barem simboličnu podršku tim ljudima koji će ući u more. Kada svi budu kilometrima na sigurnoj udaljenosti u samom pustom centru grada i hladnom moru moji bivši kolege iz MUP-a će se znojiti. Imaju težak posao. Kako bi vam opisao uvjete koji su na dnu mora u samoj luci zamislite da zaronite glavom u vodeni pepeo. Upravo takvo je dno mora u luci Rijeka. Pepeljaste čestice debele po nekoliko metara koje je dovoljno malo dotaknuti i imate mrkli mrak. Mrak u kojem dečki moraju odvinuti puno vijaka koji su u moru 70 godina. I nemaju pravo na grešku. Osobita mi je čast poznavati te dečke i moj duboki naklon njima. Iskreni. Zahvala svim državnim institucija kao i stotinama volontera svih mogućih službi koje će brinuti te hraniti stare i mlade na sigurnom i pružiti toplu noć dan prije uništenja. A vama dragi pratitelji snimka. Snimka jedne od 4 podvodne mine koje sam pronašao osobno jednu pored Rijeke, jednu na otoku Susku, i dvije na otoku Pagu. Sve su ih neutralizirali ovi dečki koji će imati jedan od najtežih zadataka u karijeri. Da vidite kako to čudovište izgleda prije nego krenu dečki na posao.
Eto, toliko od mene. Ne interesiraju me pojedinci koji se šeću i daju izjave za novine i televiziju, a ne razlikuju kaktus od podvodne mine.

Brinem za ove heroje.

Kada sam u sklopu obuke u MUP-u dugih 6 mjeseci bio u Policijskoj akademiji za protu eksplozivnu zaštitu i učio prepoznati ovakva sredstva shvatio sam da ne postoji cijena kojom se može platiti ovaj posao. Ne postoji. I zato vas kao i sve druge koji ovo čitaju molim samo jednu stvar: ZAŽELITE IM SREĆU I SRETAN POVRATAK SVOJIM KUĆAMA.
Svi zajedno želimo čuti drugu sireno koja će označiti prestanak opće opasnosti. To je jedini zvuk u nedjelju. Sirena u cijelom gradu za početak…..tišina satima i sirena za kraj i povratak u normalan život. Ništa drugo. Hvala vam na vašem vremenu koje ste izdvojili za ovaj post.

NAPOMENA MEDIJIMA:

– Ovaj video je podvodna mina koju sam pronašao na plaži Sablićevo ispod Vile Olga na 24 metra dubine. Čuvala je stožer SS trupa iz II sv. rata te nema nikakve veze sa pronađenom u luci Rijeka. Postoje različiti modeli i težine a obzirom na ljudsku radoznalost ovo je najbliže što možete vidjeti kako to izgleda što će se vaditi u nedjelju. Ova i naredna dva video zapisa sa Suska gdje sam pronašao još jednu i otoka Paga gdje sam pronašao još dvije. Toliko od mene sretno svima i javna zahvala svim službama koje su uključene u ovaj izuzetno ozbiljan predmet. Budimo savjesni odgovorni i slijedimo upute stručnih službi.
Hvala i sretno!”, poručio je Velimir Vrzić, a video podvodne mine s plaže Sablićevo možete pogledati OVDJE. 
Snimka zaslona 2023-03-17 085824
Izvor: Screenshot FB

Komentari