Veliki požar u Osijeku neće biti ugašen još nekoliko dana: Izgaranjem plastike nastala je velika količina dima i otrovnih plinova koji se šire

211
JVP Grada Osijeka
Foto: HVZ

5. listopada
8:30 sati

Tijekom jučerašnjeg dana vatrogasci su aktivno radili na gašenju velike količine plastike na otvorenom prostoru prilikom čega su tri vatrogasca ozlijeđena, od kojih je jedan zadobio teže ozljede. Izgaranjem plastike nastala je velika količina dima i otrovnih plinova.

– Na intervenciji gašenja požara ukupno je bilo angažirano oko 200 vatrogasaca sa 100 vozila iz 44 vatrogasne postrojbe. – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec te dodao da je požar pod nadzorom gasitelja.

Zbog situacije na terenu, glavni vatrogasni zapovjednik donio je zapovijed o provedbi izvanredne dislokacije vatrogasnih snaga iz Vukovarsko-srijemske županije (JVP Vinkovci i JVP Vukovar) s pet vatrogasaca i dva vatrogasna vozila.
Gašenje požara je u tijeku, a radi se na hlađenju i zatrpavanju požarišta.

16:00 sati
– Situacija na terenu je puno bolja. Povukli smo dio vatrogasnih snaga te je sada angažirano oko 50 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec.

13:10 sati
Na intervenciji gašenja požara ukupno su ozlijeđena tri vatrogasca od kojih je jedan zadobio teže ozljede.

12:40 sati
– U gašenje požara odmah su angažirane sve snage, i gradski i županijski stožer, a sada je na terenu oko 180 vatrogasaca sa 82 vatrogasna vozila. – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković – te dodao da je u gašenje požara uključen i robot civilne zaštite koji je pomogao u presijecanju požarišta.

Na intervenciji gašenja požara ozlijeđena su dva vatrogasca koja su medicinski zbrinuta. Obavljena je izmjena vatrogasnih snaga na požarištu koje nastavljaju s gašenjem požara, a snage koje su bili tijekom noći i jutra na požarištu nalaze se na preventivnom pregledu u Hitnoj medicinskoj službi.

– Požar je još aktivan, i bit će zasigurno aktivan  tijekom cijeloga dana. Vatrogasci će uložiti sve snage zajedno s pripadnicima civilne zaštite i robotom kako bi zaustavili požar.- rekao je zapovjednik Tucaković te dodao kako će se u vatrogasne kamione dodavati i novo sredstvo za gašenje kojim će se usporavati gorenje odnosno povećati učinkovitost gašenja.

– Ovim putem želim pozvati građane na dodatan oprez te ih molim da se pridržavaju svih uputa koje daju stožeri kako bi se smanjila izloženost opasnosti uslijed produkata ovog velikog požara – zaključio je zapovjednik Tucaković.

8:30 sati
Dana 4. listopada u 00:41 sati Javna vatrogasna postorba Grada Osijeka zaprimila je dojavu o požaru na prostoru tvrtke za preradu i skladištenje plastike „Drava Internacional“ na adresi Osijek, Zapadno predgrađe 21 (Brijest). Radi se o požaru velike količine plastike na otvorenom prostoru kod objekata te se požar proširio na krovište i unutar jednoga objekta pogona.
U 04:52 sati požar je zahvatio zgradu te se počeo širiti na nju, a izvučeno je 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklorida (HCL) iz objekta. Požar se od 04:16 sati gasi i sa robotom za gašenje.

Izgaranjem plastike nastala je velika količina dima i otrovnih plinova koji se šire radi jakog vjetra i toplinskog isijavanja. Na intervenciji su angažirana ukupno 74 vatrogasca i 33 vatrogasna vozila iz VZ Osječko-baranjske županije (JVP Grada Osijeka, JPVP Beli Manastir te 17 DVD-a; Osijek Tenja, Sarvaš, Čepin, Osijek Donji Grad, Osijek Gornji Grad, Retfala Osijek, Ivanovac, Ernestinovo, Dalj, Antunovac, Valpovo, Petrijevci, Drenje, Jagodnjak, Belišće, Satnica Đakovačka i Hrastin).

– Budući da se radi o požaru jakog intenziteta podignuli smo dodatne vatrogasne snage iz Belog Manastira, Đakova, Valpova i Belišća tako da će ukupno biti angažirano 95 vatrogasaca sa 74 vatrogasna vozila. – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec.

Komentari