Velika greška koju mnogi rade, a uništava bateriju mobitela

75
punjač

Punjenje vašeg Android pametnog telefona svakodnevna je potreba—osim ako se ne želite suočiti s praznom baterijom. Možda biste radije punili telefon dok spavate i ne koristite ga aktivno ili ga uključite u USB utičnicu u automobilu tijekom jutarnjeg putovanja na posao. Ali tehnički stručnjaci imaju konkretne preporuke za punjenje vašeg Androida, koje uključuju izbjegavanje vrlo uobičajene navike. Čitajte dalje kako biste saznali što ne biste trebali raditi kada priključujete svoj Android na punjač i kako bi to moglo negativno utjecati na vašu bateriju.

Android pametni telefoni imaju specifičnu vrstu baterije

Unutar vašeg Androida—koji omogućuje vašu mogućnost slanja poruka, snimanja slika ili igranja igrica—nalazi se litij-ionska baterija. Prema Android Authorityju, ova vrsta baterije bila je prvi izbor za nekoliko pametnih telefona, a nudi čitav niz prednosti, uključujući izdržljivost i niske troškove proizvodnje.

Ali te baterije imaju i svoje nedostatke, osobito kad stare i počinju se kvariti, izvještava Digned. Ovo propadanje počinje kada napusti proizvođača i uzrokuje da se baterije isprazne unutar samo dvije do pet godina. Imajući to na umu, stručnjaci za tehnologiju i pametne telefone imaju savjete o tome što ne raditi kada punite svoj Android jer biste mogli još brže trošiti bateriju.

Izbjegavajte da vam postotak baterije bude prenizak

Ako imate tendenciju dopustiti da se baterija Androida potpuno isprazni prije nego što posegnete za kabelom za punjenje, možda biste trebali prekinuti s ovom navikom. Prema tehničkim stručnjacima, dopustiti da vaš telefon padne na 0 posto jedan je od najštetnijih poteza koje možete učiniti zbog vrste baterije koju koristi vaš Android.

“Dopustiti da se baterija vašeg telefona potpuno isprazni do nule nije idealno za dugoročno zdravlje uređaja”, kaže Eloise Tobler, stručnjakinja za pametne telefone iz trgovine Wisetek, za Best Life.

“Ove litijske telefonske baterije imaju ograničen broj ciklusa, što znači da se ćelija može isprazniti i ponovno napuniti samo ograničeni broj puta. Kada se vaš telefon ugasi, to smanjuje broj preostalih ciklusa, a kao rezultat toga, baterija može držati manje punjenja, skraćujući njegov ukupni životni vijek”, objašnjava ona.

Isprobajte ovo

Djeluje u oba smjera—baš kao što ne želite dopustiti da vam baterija padne prenisko, također morate biti oprezni s prepunjavanjem Androida, što također može uzrokovati štetu.

Što se tiče loših navika punjenja, nikada ne ostavljajte telefon da se u praznom hodu puni preko noći – svi smo mi krivi za to”, kaže Tobler. “Kada ostavite bateriju da se stalno puni na 100 posto, opterećujete bateriju izlažući je višim naponima dulje vrijeme.”

Umjesto da čekate do zadnje sekunde da napunite svoj Android, stručnjaci preporučuju da uvijek imate djelomično punjenje, što može biti korisno za životni vijek ovih litijevih baterija. “Punite svoju bateriju i držite je negdje u tom rasponu od 20 do 80 posto. To znači da je izlažete relativno niskim naponima, što zapravo može produljiti cjelokupni život baterije”, napominje Tobler.

Može se činiti kao gnjavaža stalno održavati bateriju telefona u rasponu od 20 do 80 posto, ali to će vam zapravo dugoročno uštedjeti vrijeme i novac. Održavanje ispravnosti baterije vašeg Androida znači da ćete je morati rjeđe mijenjati—a ako ste netko tko voli čuvati svoj telefon što je dulje moguće, ovo je ključna komponenta za njegovu trajnost.

Vaša baterija će vam slati znakove ako je na izmaku.

Kako biste malo dulje zadržali svoj Android, Brandon Wilkes, tehnološki guru i voditelj marketinga u The Big Phone Store, preporučuje izbjegavanje “ekstremnih temperatura”, koje mogu oštetiti bateriju vašeg telefona, i obavljanje “redovitog održavanja”, poput kalibracije baterije (proces koji ispravlja podatke o bateriji vašeg Androida tako da može točno izračunati razine energije).

Ali ako vam je baterija već na izmaku, primijetit ćete nekoliko stvari, zbog kojih biste možda trebali svoj Android pustiti u ruke stručnjaka.

Postoji nekoliko izdajničkih znakova da bateriju treba zamijeniti, od kojih je prvi primjetno brzo pražnjenje”, kaže Tobler. “Ako se vaš telefon ne puni kada je uključen, možda vam je potrebna zamjena, a ako primijetite da je baterija prilično vruća, svakako morate dati uređaj na pregled, jer to može biti potencijalno opasno.”

Izvor: Best life Online

L.B.

Komentari