Veleposlanica Kraljevine Nizozemske posjetila Rijeka Gateway

72
Charlotte van Baak, Koen Benders

Rijeka Gateway, tvrtka koja u riječkoj luci ulaže 380 milijuna eura u najmoderniji, daljinski upravljani kontejnerski terminal u ovom dijelu Europe, u svojim je uredima ugostila veleposlanicu Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, Charlotte van Baak, u pratnji počasne konzulice Vande Pošćić.

Direktor projekta Rijeke Gateway Koen Benders predstavio je projekt pokrenut kao joint venture između nizozemskog APM Terminals i ENNA grupe, a koji će Hrvatsku i regiju postaviti čvrsto na kartu globalne trgovine te će osloboditi potencijal Rijeke i Hrvatske kao važnog logističkog regionalnog središta.

“S velikim sam zanimanjem saznala više o partnerstvu vodećeg globalnog operatera terminalima APM Terminals i domaćeg partnera ENNA grupe. Činjenicu da se Rijeka Gateway razvija u moderan kontejnerski terminal u Hrvatskoj smatram pozitivnom za razvoj, ne samo gledajući domaće potrebe, već će se njime olakšati suradnja i povezanost s drugim međunarodnim partnerima poput luke Rotterdam. Ovaj projekt sasvim sigurno jača potencijal naše bilateralne suradnje”, rekla je Charlotte van Baak, veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj.

Posjet veleposlanice

Novi terminal u Rijeci bit će opremljen visokom tehnologijom. Bit će jedini terminal u ovom dijelu Europe opremljen daljinski upravljanim dizalicama, automatskim ulazima na terminal kroz optičko prepoznavanje znakova (OCR tehnika), tehnološki naprednim IT sistemom za upravljanje terminalom te opremljen električnom opremom kako bi se maksimizirala održivost i smanjila emisija stakleničkih plinova. Električna energiju će pritom dolaziti isključivo iz obnovljivih izvora, a primjena najnovije tehnologije značajno će smanjiti emisije CO2 i drugih štetnih plinova.

Rijeka Gateway je od početka dizajniran koristeći najviše globalne industrijske standarde u upravljanju kontejnerskim terminalima i logističkim procesima, ali i sa tehnologijom koja osigurava minimalan utjecajem terminala na okoliš i na lokalnu zajednicu. Rijeka Gateway će vratiti Rijeku na poziciju regionalnog lidera u području pomorstva, logistike i špedicije i ključne ulazne luke za tržišta srednje Europe. I to na održiv način, što nam je u Rijeka Gateway ključna odrednica u realizaciji projekta i kasnije u operativnom radu terminala”, rekao je Koen Benders, direktor projekta Rijeka Gatewaya.

Komentari