Vatrogasci: “Na krovovima kuća našli smo minsko-eksplozivna sredstva!”

58

Nakon razornog potresa koji je građane Banije ostavio bez krova nad glavom, tu je i dodatan problem. Statičar Domagoj Buđarnija i zapovjednik Operativnog vatrogasnog zapovjedništva Petrinja Hrvoje Ostović kazali su za RTL Danas da gotovo nema dimnjaka koji nije oštećen ili uništen.

“Uslijed potresanja i statike koja više nije sigurna, kako na objektima tako i na dimnjacima, opasnosti su višestruke. Od mogućnosti gušenja do koje može doći uslijed poroznosti dimnjaka, pogotovo oni koji su starije gradnje do požara koji mogu dodatno ugroziti stanovnike i prilikom čega može doći do ljudskih žrtava”, rekao je Ostović za RTL Danas.

Ipak, prilikom sanacija naišli su i na opasnosti iz Domovinskog rata: “Nažalost kroz aktivnosti, a bilo je gotovo 2500 intervencija koje su vatrogasci odradili na terenu, uz sve ostale zadaće s ciljem pomaganja građanima Petrinje, u dva slučaja smo usred saniranja krovova i dimnjaka zatekli i minsko eksplozivna sredstva. Apeliramo da građani predaju takva sredstva ukoliko ih imaju, bez sankcija se mogu predati nadležnoj policijskoj upravi, ali i da nam prilikom sanacije daju informaciju o tome kako ne bi došlo do ozljede vatrogasaca. Povratne informacije s terena govore da taj naknadni potres nekako nije pogoršao situaciju. Nešto prijava ima, reagirali smo. Pukotine su se nešto proširile, ali ne značajnije. Znači, kuće koje su označene zelenom i dalje su u zelenom, one koje su označene crvenom – nisu zabilježene neke veće situacije da je stabilnost dalje narušena. Mi radimo svojim tempom i dalje po prijavama“, istaknuo je Ostović za RTL Danas.

Komentari