Valter Flego: Covid-putovnica? Da!

29

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego za Glas Istre komentirao je najave o mogućem uvođenju potvrda o cijepljenju na europskoj razini koje bi se priznavale u svim zemljama članicama prilikom putovanja: „Takozvana Covid putovnica je dobrodošla, ali ona ne smije biti ograničavajući faktor niti preduvjet za putovanja, već treba ubrzati i olakšati ulazak u destinaciju onima koji je posjeduju. Nama je bitno da su gosti koji dolaze dobrog zdravstvenog stanja, da se ponašaju odgovorno i u skladu s propisanim mjerama.“

Dana 21. siječnja održat će se videokonferencija na kojoj će sudjelovati šefovi država članica gdje će se raspravljati o trenutnom stanju koronavirusa u EU, mogućnosti uvođenja potvrda o cijepljenju i o Covid-putovnicama. Na razgovor o Covid-putovnicama potiče i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen koja je istakla da bi to mogao ujedno biti i poticaj građanima EU-a da se cijepe. Podsjetimo, samu ideju o Covid-putovnici iznio je grčki premijer koji smatra da bi to ubrzalo oporavak turizma i putovanja. Osoba koja predoči Covid-putovnicu prilikom prelaska granice neće biti podvrgnuta mjerama poput obaveznog predočenja negativnog PCR testa i obveze karantene.

Flego upozorava da oko ovog pitanja još uvijek ne postoji koncenzus, no treba voditi računa da se putnici ne diskriminiraju. Naglašava i kako je inicijativa osjetljiva s pravnog aspekta budući da u većini država članica EU cijepljenje nije i ne bi trebalo biti obvezno. S druge strane, još uvijek nema dovoljno cjepiva da bi se to provelo, prenosi Glas Istre.

Komentari