Utihnuli lopudski kampaneli. Grofici smeta zvonjava crkvenih zvona, kvari joj san?!

122

U Lopudu se više ne čuju crkvena zvona. Utihnula su, a zvonila su otkada postoji crkva sv. Marije od Špilice, odnosno zvonik s tri zvona iz XVI stoljeća.
„Kad sam prije nekoliko dana pitao zašto ne zvoni zvono, dobio sam odgovor da se zvona isključuju jer grofici Francesci von Habsburg smeta zvonjava i ne može  spavat’. E, to je ipak malo previše i mi to nikako ne možemo prihvatiti. Ponavljam, zvono je zvonilo za vrijeme svih prijašnjih uprava i režima i ničemu ne vodi to što sad više nije u upotrebi”, napisao je u prosvjednom pismu ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek Lopuđanin Ivo Mihajlović, piše ,Slobodna Dalmacija.

Dogodilo se to prije najavljenog dolaska ministrice Obuljen Koržinek na znanstvenu konferenciju prošlog vikenda u novobnovljenom lopudskom franjevačkom samostanu koji je rekonstruirala zaklada TBA21 Francesce von Habsburg.


Ministricu Mihajlović nije vidio, a na odgovor još uvijek čeka.
Mi Lopuđani svojedobno smo obnovili zvonik, a nemamo pristup mjesnom zvonu! To nije u redu! Cjelokupnim kompleksom samostana upravlja fondacija, a nas više nitko ništa ne pita. Dovedeni smo pred svršen čin. U prizemlju zvonika gdje se inače vuku konopci zvona tijekom obnove je izgrađen WC, tako da više nemamo pristup iz crkve. Točno je da su sad elektrificirana zvona i sat, ali je tim zahvatom zatvoren pristup i do balatura sa harmonijem gdje pjeva zbor. Nema ni mogućnosti pročesijuna oko crkve kao dijela obreda par puta godišnje. Više se tamo ne može prići bez posebne dozvole uniformiranih pistolera koji čuvaju prilaze“, prigovara Mihajlović i pita kako će sada, kada je pristup ograničen, urar popravljati moguće kvarove satnog mehanizma i elektrike.
Kampanio i Sveta Marija su simbol Lopuda, a naša zvona su dio svakog Lopuđanina i Lopujke, posebice kad zvone ure. To je naš sat, to je naš život, naš puls. Molimo Vas, ministrice Obuljen Koržinek da napravite nešto po tom pitanju. Bit ćemo vam zahvalni”, izjadao se u pismu ministrici umirovljeni električar Ivo Mihajlović. Tvrdi da su kompletnu elektrifikaciju zvona, sata i masivne konstrukcije koja nosi zvona platili mještani Lopuda koji to smatraju svojim vlasništvom. Zamjera što se zvoniku sada može pristupiti samo uz posebne dozvole. U ime Lopuđana veli da ne žele nikakve specijalne dozvole i kontrole zaštitara za prilaz lopudskom kampanelu.
Ipak, ima nekih glasa da tako neće ostati. Iz krugova bliskih Francesci von Habsburg, prenosi Slobodna, saznaje se da „šutnja“ lopudskog zvona ipak neće potrajati.

Komentari