Uspjeh Rijeke na svjetskoj StartupBlink ljestvici

34
Izvor: Moja Rijeka

Vodeća svjetska platforma za mapiranje i analizu ekosustava StartupBlink objavila je poredak u 2020. godini kojem je obuhvaćeno 1000 gradova iz 100 zemalja svijeta, a Rijeka se na toj ljestvica popela za 73 mjesta u odnosu na 2019. godinu. Rijeka je trenutno treći startup ekosustav u Hrvatskoj i 461. u svijetu. Hrvatska je pritom kao zemlja rangirana na 39. mjestu od njih 100, a osim Rijeke u prvih 1000 ušli su i Zagreb, Split, Zadar, Pula, Karlovac i Osijek.

U formiranju ljestvice ključna je metodologija koja obuhvaća postojeće inovacijske startupove, coworking prostore, akceleratore, lidere i potporne organizacije, a na popisu se nalaze Riječka razvojna agencija Porin i Startup inkubator Rijeka uz Sveučilišni znanstveno-tehnologijski park Step Ri.

Lista riječkih inovacijskih startupova sadrži, između ostalog, i poduzetnička ostvarenja bivših stanara Startup inkubatora Rijeka, poput FizioTech – Hip Rehabilitation Device, ZUS Biotech i Kupuj Lokalno te riječki i globalno afirmirani brand Kisha. Imajući u vidu nadolazeća i planirana proširenja poduzetničke infrastrukture i sustava poduzetničkih inkubatora Proizvodnim parkom Torpedo te inkubatorom za kreativne tehnologije i IT industriju Energana, očekuje se da će Rijeka i nadalje ostvarivati pozitivni trend na utjecajnoj StartupBlink ljestvici ekosustava.

Komentari