Uskoro započinje cijepljenje u ljekarnama

33

Danas je u PGŽ 6 novooboljelih, te 5 ozdravljenih osoba, dok je broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ 63. Dvoje novooboljelih pripadaju skupinama mladog stanovništva, dvoje radnoj aktivnoj populaciji između 26-64 godine, te je dvoje starijih od 65 godina. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 1163 uzoraka briseva. Udio pozitivnih unutar broja obrađenih uzoraka briseva je danas ponovno manji od 1 postotka te iznosi 0.5%. Prema podatcima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata koje se liječe od COVID-19 bolesti iznosi 11. Na respiratoru se nalazi jednaki broj osoba kao i jučer 2. Tijekom jučerašnjeg dana u PGŽ- u nije bilo preminulih osoba od COVID-19 bolesti. Udio hospitaliziranih osoba od COVID-19 bolesti unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva u PGŽ-u je zbog stagnacije aktivnih slučajeva te rasta broja hospitaliziranih danas ponovno nešto viši od jučerašnjeg i iznosi 16.92%.

I Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o stanju novozaraženih: “U protekla 24 sata zabilježen je 191 novi slučaj pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 838. Među njima su 122 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. U protekla 24 sata oporavila se 91 osoba, a testirano je njih 4.205. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 361.950 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 191 u protekla 24 sata. 352.868 osoba se oporavilo, od toga 91 u protekla 24 sata. U protekla 24 sata preminula je 1 osoba, ukupno 8.244 osobe. Do danas je ukupno testirano 2.227.529 osoba, od toga 4.205 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 3.409 osoba.”

“U bolnicama je situacija povoljna, osim u nekim bolnicama u Dalmaciji gdje se bilježi mali porast hospitaliziranih. 94 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno. Utrošeno je 2.965.000 doza. Više malih žarišta brzo mijenjaju sliku cijelih županija. Zaključak je jasan, stabilnost stoji na cijepljenju, mjerama, edukaciji i osobnoj odgovornosti”, rekao je Beroš na konferenciji za medije i najavio da će se cijepiti i u ljekarnama koje će moći izdavati i potvrde, prenosi Index.

“Nakon jako dobrih devet tjedana, u posljednja tri tjedna smo imali stagnaciju novih slučajeva, sada imamo prvi put jedan osjetniji porast. Trebamo biti oprezni. Uočljivo je da najveći broj zaraženih dolazi iz četiri dalmatinske županije i turističkih destinacija i zbog toga će Stožer u tom dijelu Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mjere kako bi se limitiralo širenje zaraze. Moramo gledati cjelinu odgovornosti. Važna je odgovornost lokalnih i županijskih stožera. Mislim da će ova odluka Stožera smanjiti nedorečenosti kod odluka lokalnih i županijskih stožera koje su nekad kontradiktorne.

Što se tiče cijepljenja, prošli smo brojku od 1.6 milijuna cijepljenih osoba. Pozivam sve one koji imaju još neke strahove i dvojbe da se informiraju i poklone povjerenje struci. Cijepimo se sad, ne čekajmo jesen. Od 100 posto hospitaliziranih, 94 nije bilo cijepljeno. Danas onaj tko odabire da se ne cijepi dovodi doslovno sebe u rizik koji može završiti fatalno. Cijeli turistički sektor očekuje od nas da ne dođe do skraćenja sezone, molim sve da pomognu”, rekao je Plenković.

“Ne smijemo podcijeniti rast brojki, posebno u kontekstu na delta soj koji se brže širi. Kako bismo zadržali dobru situaciju, uveli smo nova pravila za ulaz građana iz drugih zemalja i novi set epidemioloških mjera. Obje odluke stupaju na snagu od ponedjeljka. Odluka koja će biti objavljena sutra stavlja naglasak na provedbu mjera na Jadranu“, rekao je Božinović.

Komentari