Uskoro kreće prikazivanje dokumentarne serije “Rijeka moje mladosti”

119
rijeka

Jeste li znali da je pjesmu “Samo jednom se ljubi” riječki pjevač Bruno Petrali u javnosti otpjevao prije Ive Robića, da je u Rijeci već 1957. otvoren Husar, prvi disco-club u ovome dijelu Europe (čak prije onog u Njemačkoj), da je prvi rock-sastav tadašnje Jugoslavije, Uragani, osnovan upravo u Rijeci, ili, da je riječki Paraf bio prvi punk band na području svih tadašnjih socijalističkih/komunističkih država svijeta? Ili, znate li možda kako je čuveni riječki electropop duo Denis & Denis dobio ime?

Sve to i još puno toga donosi nam dokumentarna serija HRT-ovog Programskog odjela Kultura HTV-a, “Rijeka moje mladosti”, koja kroz sedam polusatnih epizoda, primarno kroz povijest popularne glazbe, govori o glazbenoj i društvenoj povijesti grada Rijeke i okolice u razdoblju od 45 godina – od kraja Drugog svjetskog rata do kraja 1980-ih. Prvu epizodu ne propustite u nedjelju 5. studenoga u 11:05 na Prvom programu. 

Rijeka je početkom tog razdoblja osjetno još bila vezana uz talijanske kulturne utjecaje, ali je, budući da se istodobno razvijala i kao industrijsko, pomorsko, lučko, tranzitno i trgovačko središte, s vremenom sve više primala i utjecaje iz drugih krajeva (zapadne) Europe i svijeta – dakako, u sklopu tadašnjih političkih odnosa i uvjeta u državi, što priču čini još zanimljivijom. Sve se to onda, naravno, odražavalo i u svakodnevnom životu Rijeke, pa je i sve to zajedno, kao dio tog istog života, isprepleteno u sadržaju tema ove serije.

Kroz nju će nas, razgovarajući sa suvremenicima tih desetljeća i zbivanja, ali iznoseći i svoja viđenja tema i vremena, voditi istraživač riječke kulturne povijesti Velid Đekić, autor dviju knjiga vezanih uz rečenu tematiku – “91. decibel”, i “Red! River! Rock!” – kao i mnogih drugih knjiga i izložbi, dvostruki dobitnik Nagrade Grada Rijeke, naposljetku i sam sudionik događaja iz 1970-ih i 1980-ih.

Njegovi su sugovornici autentični predstavnici svojeg vremena, tj. svatko će od njih pričati o svojoj mladosti, što je simbolizirano i samim naslovom serije. Njihova će priča, naravno, biti ilustrirana i obilnom foto, video i audiograđom, iz različitih arhiva.

Prva epizoda serije o glazbenoj i društvenoj povijesti Rijeke počinje neposrednim poraćem, odmah po završetku Drugog svjetskog rata. Grad je još bio u ruševinama, a zabave i plesovi po hotelima i drugim ugostiteljskim prostorima već su krenuli, budući da su ih ljudi bili željni. Ta, druga polovica 1940-ih, kao i sljedeće, 1950-e, vrijeme su popularnih milozvučnih šlagera, na koje je velik utjecaj imao poznati talijanski glazbeni festival u San Remu.

Hrvatski prepjevi njegovih hitova izvodili su se već sljedećeg jutra u programu Radio Rijeke, koja je imala svoj revijski orkestar i vrsne glazbenike. Jedno od poznatih glazbenih imena Rijeke i Kvarnera tog vremena bio je pjevač Bruno Petrali, kojem je jednog dana radijski urednik i autor Mario Kinel pokazao Robićevu pjesmu “Samo jednom se ljubi”, za koju je napisao tekst i upitao ga što misli o njoj. Završilo je tako da ju je Petrali počeo javno izvoditi i prije negoli je snimljena…

Međutim, priča o tom vremenu tu ne prestaje – šlagerima, uljuljkanima na lovorikama popularnosti početkom i sredinom ’50-ih, odjednom stiže ozbiljna ugroza; u Rijeku je donose američki mornari, a zove se – rock’n’roll!

Scenarij potpisuje autor Velid Đekić, urednik Aleksej Pavlovsky i redatelj Davor Borić, glavni snimatelj i direktor fotografije Dušan Vugrinec, montažerka Irena Korpes, autor originalne glazbe Igor Kožić, a producentica Sanja Ivančin.

Komentari