Foto: MORH/ J. Kopi

U Gradskoj upravi u četvrtak pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na inicijativu Ministarstva obrane dogovorili su izgradnju Hrvatskoj vojnog muzeja u Zagrebu kao središnja nacionalna ustanova te vrste, u kojem bi se nalazili eksponati vezani za Domovinski rat, ali i građa od prvih spomena Hrvatske i borbe Hrvata za svoju državu.

Sastanku su prisutvovali predstavnici Ministarstva kulture, Grada i Zagrebačkog holdinga te pomoćnik Vlade ministra obrane Damira Krstičevića, gospodin Pilčić.

20 godina se govori o stvaranju Hrvatskog vojnog muzeja, a predsjednik Tuđman 1993. godine aktom je ustrojio inicijativu i ideju.

Nešto kasnije je u Ministarstvu obrane ustrojena ustrojbena jedinica Hrvatskog vojnog muzeja, koji je danas Odjel pri Službi za informiranje, a u kojem vrijedni radnici godinama skupljaju arhivsku građu, rekao je Piličić.

Smatraju da bi početni postav muzeja trebao biti u nekoliko paviljona Zagrebačkog velesajma, na oko 50.000 četvornih metara, a od toga bi na 30.000 četvornih metara bio izložbeni prostor.

No, prvo se treba odabrati lokacija.